zaterdag 8 december 2012

Wintertelling

Er zit weer een nieuwe broedvogelatlas voor Nederland aan te komen en hier worden nu ook de wintervogels in meegenomen. De tellingen lopen van 1dec. 2012 tot 31 juli 2015 en naar verwachting zal er ergens in 2017 een nieuwe atlas van de persen rollen. 
Samen met Peter Spierenburg doen wij het atlasblok 24-57, dit is globaal het gebied tussen Noordwijk en de Amsterdamse Waterleiding Duinen en aan de oostkant Noordwijkerhout en een stuk van het Oosterduinse Meer.
Vanmorgen zijn we gestart met de eerste wintertelling in de zogenaamde gouden grit blokken, dit zijn een zestal vooraf geselecteerde km hokken binnen het atlasblok. 
Voor deze wintertellingen hoef je in ieder geval niet vroeg je bed uit want je mag pas vanaf een uur na zonsopkomst beginnen dus hadden we om kwart over negen afgesproken in Noordwijk. Dit gaf mij nog mooi even de gelegenheid om even langs de Pestvogels aan de Leeweg in Noordwijkerhout te fietsen. Helaas zijn deze vogels erg schuw geworden door de vele belangstelling die ze krijgen, bij het minste of geringste vliegen ze op! Gelukkig kan ik er even alleen van genieten. 
Langs de Northgodreef zie ik drie Patrijzen en een groepje Rietgorzen in het met sneeuw bedekte bollenland, de eerste had ik niet verwacht op deze plek. Hier tref ik ook Peter en rijden we richting de Duindamse Slag. Een overvliegende Grote Zilverreiger mis ik omdat ik naar de Patrijzen stond te kijken. De fietspaden in de duinen zijn niet gestrooid of geveegd en dus is het net of we een soort Parijs Roubaix rijden over de in kinderkopjes veranderde bevroren sneeuwresten, een aanslag op je kuiten en polsen. Hard werken dat vogelen -:). 


Fietspad naar de Duindamse Slag

We beginnen met het km hok 24-57-32 hierin ligt ook een stuk strand en zee en dat pakken we als eerste aan. Omdat je maar 55 minuten in het hok mag tellen word de timer ingesteld en gaan we van start. Op het strand een 30 tal Drieteenstrandlopers en in zee plusminus 650 Futen, 12 Roodkeelduikers en een groep van zo'n 50 Zwarte Zee-eenden. Overvliegende vogels tellen niet mee maar dat waren 4 Eiders, 4 Grote Zee-eenden en een 100 Zwarte Zee-eenden. Het stukje duin levert niet zoveel soorten op, we moeten zelfs moeite doen voor een Koolmees en een Heggenmus! Als we echter net aan de tweemaal vijf minuten punttelling willen beginnen hoor ik ineens na een Koperwiek het bekende belletje van Pestvogel, er vliegen er 20 langs ons heen naar zuid, leuk!  De punttelling worden op een vastgesteld punt in het km hok gedaan.


Duindamse Slag 

Het volgende hok is 24-57-23 en ook hier een stuk strand en zee. maar eerst weer een ijsetappe door het duin.

En zo banen we ons een weg door het duin op de foto Peter Spierenburg 

In zee rond de 1200!! Futen en op het strand het respectabele aantal van 184 Drieteenstrandlopers. Ook hier een paar Roodkeelduikers en wat overvliegende Zwarte Zee-eenden. In dit km hok kunnen we niet het hele gebied tellen omdat een groot deel van de zeereep militair terrein is (Marine Radiostation Noordwijk) en dus moeten we ons vermaken in de Nora vallei en de Blink. Ook hier valt het onder de omstandigheden niet mee om de gewone soorten te vinden, het is echt sprokelen. Het leukste is een Torenvalk op een van de zendmasten.
Op naar het volgende km hok, 24-57-25 maar eerst even een snel een bakkie koffie halen op mijn werk. Na een lekker warm bakkie fietsen we Polder het Langeveld in. Hier soorten als Kievit, Huismus, een Wulp en 5 Geelgorzen.


Geelgors | Yellowhamer (Emberiza citrinella)

Binnen dit hok valt ook een gedeelte van de Natuurontwikkeling Langeveld en dus fietsen/lopen we hier ook doorheen. Erg leuk zijn de twee Boomklevers die we hier aantreffen. Soorten als Vink, Kool- en Pimpelmees zijn snel gevonden, maar Glanskop en eventueel een Appelvink laten het afweten. Wel hebben we nog twee roepende Boomkruipers. Terug in het Langeveld lopen we door het land naar het het vastgestelde punt voor de 2 x 5 min. punttelling. Vanuit een perceel met Japanse Haver vliegen een aantal Rietgorzen op en horen we een Graspieper. Tijdens de puntteling hebben we 40 Houtduiven en een groep van wel 70 Holenduiven. Een Torenvalk gebruikt de nok van een kas als uitkijkpunt, maar verder zien we eigenlijk niet veel bijzonders. Als we terug naar de fietsen lopen stoten we een groep van 15 Boomleeuweriken op die we op de heen weg dus waarschijnlijk gemist hebben. Helaas kunnen we deze dus niet meenemen in de telling.
Het is inmiddels kwart over twee en we stoppen ermee voor vandaag. Op de terugweg laat ik de Pestvogels aan de Leeweg letterlijk en figuurlijk links laten liggen en fiets door richting de nieuwbouwwijk Poelgeest in Oegstgeest want daar zit ook weer een groepje. Ik heb de vogels hier snel gevonden het zijn er acht in totaal. 


Pestvogel | Bohemian Waxwing (Bombycilla garrulus)

De laatste drie km-hokken doen we later nog, ook hier zal ik ter zijner tijd weer even een verslagje over  schrijven. Het was vandaag in ieder geval een leuke dag en deze manier van vogels kijken dient ook nog eens het maatschappelijk belang en dat is toch eigenlijk veel leuker als een dag door het land scheuren om een paar "bijzondere" vogels te zien voor een of ander lijstje of blog vulling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten