zaterdag 25 mei 2019

Gierend

Al enkele dagen, misschien wel weken zwerven er een paar Monniksgieren door Europa, een ervan is gezenderd en heeft gebleekte handpennen, een ander is geringd. Deze zijn dus direct te verbinden met een herintroductie project ergens in Frankrijk. Deze vogels zouden, volgens de soms ondoorgrondbare telregels niet op de Nederlandse lijst komen.
Vrijdag 24 mei duikt er echter in Drenthe een ongeringde en niet gemerkte vogel op. De vogel is slechts voor een enkeling twitchbaar want hij gaat al snel op de wieken en verdwijnt ergens nabij de stad Groningen.

's Avonds komt er rond tien uur een bericht via de dutchbirding app groep binnen dat de vogel gezien en gefotografeerd is ergens in de buurt van Hellendoorn.

Na enige twijfel toch maar Frank geappt en afspraken gemaakt voor de volgende ochtend.

Het is even voor half zes als Frank voor de deur staat en we richting Hellendoorn knallen.
Als we rond half acht daar aankomen checken we een paar plekjes. Op het parkeer terrein bij de Nijverdalsebergweg treffen we Pieter Doorn en overleggen we wat wijsheid is. Ergens gaan posten of wat rond rijden.
Maar dan komt er een aapje binnen met een locatie, verder geen info, 2 min later een straatnaam en een foto met daarop de Monniksgier is een Den   WOW!! Aan het kaartje te zien zit het beest in de rand van een bosperceel niet heel ver van de weg.
We springen in de auto en een minuutje of 8 later staan we, bijna letterlijk oog in oog met de vogel.

Monniksgier | Cinereous Vulture (Aegypius monachus)

Ruim drie uur zit het beest wat suffig voor zich uit te kijken, af en toe wat poetsen aan de veren, zo nu een dan even bukken voor een aanvallende Buizerd en soms zelfs even de vleugels strekken.



Monniksgier | Cinereous Vulture (Aegypius monachus)

Even voor half twaalf vliegt tie ineens uit de boom en vliegt een rondje boven het weiland om hoogte te winnen en dan recht over ons heen begeleidt door een Buizerd, Wespendief en een stuk of drie Raven







Monniksgier | Cinereous Vulture (Aegypius monachus)

 Hij/ Zij besluit toch om nog maar eens een rondje over ons heen te vliegen.

Het grote verschil tussen Buizerd en Gier is hier mooi te zien, want wat een bakbeest is het met zijn meer dan 2,5 meter spanwijdte. 

Monniksgier | Cinereous Vulture (Aegypius monachus)

Na het vliegshowtje verdwijnt de vogel dan toch, langzaam hoogte winnend, begeleidt door twee Raven naar het zuid westen.

Een mooie nieuwe soort voor Nederland voor me, geen lifer want ik zag er, ook samen Frank, een paar in Spanje deze winter.  Maar deze stukken beter gezien dan daar.