zaterdag 19 oktober 2013

Mooie vogeldag

Zeer goede vogeltrek vanmorgen langs de Puinhoop in Katwijk, een van de eerste dagen dat het eens goed los gaat dit najaar. Mooie aantallen Vinken, Veldleeuweriken en Koperwieken e.d. vliegen er over maar ook een paar leuke krenten maken het tot een leuke ochtend. Twee Grote Piepers, een Strandleeuwerik, Velduil en een Wilde Zwaan fleuren de boel nog meer op. Voor de aantallen van de gewone soorten zie trektellen.nl

Foto Fred Klootwijk waarvoor dank!!

Wilde Zwaan | Whooper Swan (Cygnus cygnus)

Als aan het begin van de middag een mogelijke Daurische Klauwier gemeld word in de Waverhoek besluiten we, Fred Klootwijk, Johnny van der Zwaag en Frank van Duivenvoorde, hier naar toe te gaan. Om twee uur hebben we de vogel in beeld, redelijk ver in het gebied maar door de scoop aardig te zien.

De foto's hieronder zijn van de hand van Johnny van der Zwaag waarvoor dank!!


Daurische Klauwier | Daurian Shrike (Lanius isabellinus)

Erg leuk is een Ringslang die langs komt zwemmen, en zich langdurig laat bekijken pas mijn tweede ooit in Nederland

Ringslang | European Grass Snake (Natrix natrix)

Net als we terug lopen naar de auto komt het bericht binnen dat er twee Zwarte Ibissen gezien zijn op het voormalige vliegkamp Valkenburg. Voor Frank en Johnny nog een nieuwe soort binnen het waarnemingsgebied van Katwijk en dus staan we een uurtje later na een flinke wandeling naar de Ibissen te kijken. Ze lopen slechts een paar honderd meter van de plek waar ik ze met Fred vorig jaar al eens zag. 
Zwarte Ibis | Glossy Ibis (Plegadis falcinellus)


Al met al was het geen slechte vogeldag als ik zo de balans eens opmaak er zijn dagen dat ik minder zie -:).

dinsdag 15 oktober 2013

Het weer

Dat het weer een soms alles bepaalde factor is bij het wel of niet zien van een vogel blijkt wel uit de afgelopen dagen. De op Texel die daar vorige week donderdag werd gevonden blijft door het wisselvallige weer gelukkig voor mij daar rondhangen. Afgelopen zondag is het, in tegenstelling tot de verwachtingen die ze zaterdagavond geven, erg slecht weer. Een stormachtige zuidoosten wind en nogal wat regen gooien lelijk roet in het eten en dus keren we om 1 uur onverrichter zaken weer terug naar huis. Helaas pindakaas. Een poging tot het zien van de Bergfluiter ondernemen we niet eens. Maar het weer werkt mee, zowel zondag en maandagavond regen. Omstandigheden waaronder de vogel niet snel zal vertrekken.
Vanmorgen komt de regen weer met bakken uit de lucht en ik besluit om met de auto naar het werk te gaan. Een ritje naar Texel zal er ook vandaag helaas niet inzitten want er moeten 's middags planten gerooid worden. Als om half elf ineens de loonwerker op de stoep staat bedenk ik me dat het toch misschien wel mogelijk is om naar Texel te gaan. We werken tot even voor 1 uur flink door en dus kan ik 10 minuten later in de auto stappen op weg. De boot van half drie moet haalbaar zijn. Bij de Velsertunnel stropt het ineens op en na tien minuten het meest favoriete tijdverdrijf op de Nederlandse weg kan ik weer doorrijden. Net na de tunnel zie ik dat er net een ongeluk geweest is wat voor de vertraging heeft gezorgd. Maar niet getreurd ik moet het nog kunnen halen. Om 14.29 uur druk ik mijn pincode in bij de kassa van de boot en rij naar boven waar ik zo voor m'n snufferd de deur dicht zie gaan -;). Geweldig, dat word dus een uurtje wachten. Een uur later dan gepland sta ik dan in polder Wassenaar te turen naar de struiken waar de Struikrietzanger zou moeten rondscharrelen. We staan er met z'n drieën, gelukkig niet zo druk als afgelopen weekend. Na 20 minuten wachten laat de vogel even een paar roepjes horen, leuk natuurlijk maar ik kom eigenlijk voor een goede zichtwaarneming. En dan niet zoals afgelopen zondag toen mensen waren die elke vogel die voorbij kwam waaien in de storm uitscholden voor de Struikriet... , je zal er maar tevreden mee zijn... En geduld is een schone zaak.
Een kleine 10 minuten later is het Johan van der Louw die wat ziet scharrelen in een Meidoorn aan onze linkerkant. Heel kort zie ik wat naar beneden schieten, maar is het hem? Ik heb er dan niets aan gezien maar dat veranderd snel als de vogel op nog geen vijf meter voor ons door de struiken "loopt", als een muis kruipt het vogeltje over de takken en verplaatst zich zo een meter of zes terwijl wij hem in de kijker mooi kunnen volgen. Super daar kwam ik voor!
Een mooie bonus is de 1ste kalenderjaar Blauwstaart die vanmiddag gevonden is bij Levensvreugd aan de Vuurtorenweg. Als ik hier aan kom hoor ik dat de vogel net een kleine 20 minuten uit beeld is. Samen met Jos van der Berg en Marc Plomp zoek ik de hekken rond het weiland af waar de vogel geregeld in en op gezeten heeft. Na een klein kwartiertje zie ik hem ineens weer zitten, wel ver maar goed herkenbaar in de kijker. Het duurt even maar dan komt de vogel onze kant opvliegen en geeft een geweldige show weg. Zittend op het draad, op een paal, insecten vangend enz., gaaf, zelfs de vogel van Zandvoort heb ik niet zo mooi gezien als deze. Ook het weer werkte vanmiddag mee, droog, weinig wind en bij de Blauwstaart zelfs een zonnetje. De eerste keer in vijf dagen dat de weersvoorspelling eens een beetje klopt.