zaterdag 21 januari 2017

DRIE! Dwerggorzen

Het is een prachtige wintermorgen, niet zo mooi als de dagen de afgelopen week met de aan vriezende mist, maar ach er nog steeds vrijwel geen wind en voelt het heerlijk aan.
Ik fiets door de Elsgeesterpolder waar er behalve het bekende vrouwtje Roodborsttapuit weinig tot eigenlijk niets te beleven valt. Het licht is echter prachtig voor foto's en daarom fiets ik even door naar de Achterweg in Noordwijk waar de twee Dwerggorzen overwinteren.
Als ik aankom staan er wat fotografen die het helaas weer nodig vinden om op de verkeerde manier dichterbij de vogels te komen, met als gevolg dat ze allebei hoog wegvliegen richting het westen.
Na wat zoeken vind ik samen met een paar andere vogelaars de vogels een paar honderd meter verder weer terug en kunnen we ze prachtig foeragerend op de grond waarnemen.





Dwerggors | Little Bunting (Emberiza pusilla)

Als ik op mijn telefoon kijk zie ik dat ik een berichtje heb van een lokale What's app groep, Casper Zuyderduyn meld dat hij wederom een Dwerggors gevonden heeft op een verruigd stuk bollenland.
Dit is mogelijk het vierde exemplaar dat hij vindt deze winter in Noordwijk. Maar misschien is het toch nog de vogel die hij bij het Bollenbad had gevonden omdat deze vogel vanmorgen niet te vinden was. 
Als ik naar de plek gefietst ben bel ik Casper even voor wat betere plek info en nog geen vijf minuten later sta ik naar een DERDE Dwerggors te kijken vandaag, hoe gaaf kan het zijn!
Ik vind de vogel terug in de hoge Populieren die aan de rand van het perceel staan, slechts eenmaal gaat de vogel even naar de grond maar hij vliegt direct weer een van de bomen in.


Dwerggors | Little Bunting (Emberiza pusilla)

dinsdag 17 januari 2017

Ivory Gull | Elfenbeinmöwe

End december 2016 an adult Ivory Gull shows up on a German island in the Nord Friesisches Wattenmeer near the coast of Nord Friesland. The island is not very easy to visit this time of year so just a few birders are able and lucky enough to twitch this stunning bird.
On the second of january 2017 a charter boat with birders makes the trip to the island but the bird is not seen that day. 
The bird is rediscovered on the 15th on the mainland of Germany by Westerheve.
The next morming I receive a Whats App message with the question whether there are people interested to go to this bird the next day if it stays steady. Immediately I respond that I'm very interested dispite the fact that it's not a lifer for me because I saw the Bird in Naskov, Denmark end december 2006.
After a few calls and messenges the trip is planned and after a two hours sleep I meet my friend Max van Waasdijk in The Hague and half an hour later we meet Marten Miske and Arjan Dwarshuis in Amsterdam. After driving for an hour to Apeldoorn we join Mark de Vries and at three we are ready to go to Germany.
The weather is good despite some frost and fog, it was good enough for a save drive. The only stop, except for filling up gas, is one for the German Police. Five guys in a car at four o'clock in the morning seems a little bit strange to them so they stop us. We explain what we are going to do and a couple of minutes later we are already on the road again.
At eight o'clock we arrive at the site where the bird was last seen in the evening and there we meet Max Berlijn, who was there already at half past six. One thing is for sure, the bird isn't there any more so we have to search for it.


The place where the bird was last seen in the evening of the 15th (Tűmlauer-Koog)

fltr Mark de Vries, Arjan Dwarshuis, Rein Genuit and Max van Waasdijk 
(Photo Marten Miske)

Mystery Birder

Horned Lark (Eremophila alpestris)

Monday the bird was also seen on a field so we decide to search the fields in the area, but unfortunately we are not able to find the bird.
After two hours searching we drive past a little village St. Peter-Ording and we decide to make a walk on the beach over there because we can see a lot of Gulls.
During our walk we also do some birding, a couple of Long-tailed Ducks, some Goldeneyes and so on. Then I discover a Glaucous Gull, the bird is flying over. 15 minutes later suddenly Marten Miske starts screaming I HAVE FOUND IT, the IVORY GULL!! And there it is sitting on the beach on a patch of snow, what a relief to find the bird after a search of three hours.
Marten Miske after the rediscovering of the bird

We notify directly other birders and within the hour there are forty birders. 
fltr Maartje Bakker, Arjan Dwarshuis, Max Berlijn and Max van Waasdijk

The Ivory Gull is showing well en stays the rest of the afternoon on the beach.
On the way home we make a stop in an area half an hour from St. Peter Ording trying to spot a Greater Spotted Eagle. We can't find the bird in the little time we have so we drove off again to Apeldoorn. 
What a great day it was, good companions, nice birds and very good weather.







Ivory Gull | Elfenbeinmöwe | Ivoormeeuw (Pagophila eburnea)

The Team
Max van Waasdijk, Rein Genuït, Marten Miske, Arjan Dwarshuis and Mark de Vries

zondag 15 januari 2017

mongolenwaaier en ramptoerisme

Vanmorgen stonden we, Fred Klootwijk, Sam Gobin en ik, letterlijk en figuurlijk in de Mongolenwaaier. We stonden namelijk, met vele anderen, te kijken naar de Mongoolse Pieper die ruim een week geleden werd gevonden in de Brabantse Biesbosch. Nu loop ik niet meer zo hard als sommige voor een soort die ik al heb, maar als ik gisteren een appje krijg van Sam denk ik ach waarom niet. Het is tenslotte ook bijna tien jaar geleden dat ik er een zag in Woerden en dus is een verversing voor het geheugen wel op z'n plaats.
De vogel is erg ril en laat zich niet benaderen, maar laat zich wel mooi zien al foeragerend in het gras langs de weg, zo nu en dan als er een auto voorbij komt of als men te dichtbij komt vliegt de vogel de bomen in maar komt wel telkens weer terug in de berm.



Mongoolse Pieper | Blyth's Pipit (Anthus godlewskii)

Na een uurtje houden we het daar voor gezien en rijden we richting Barendrecht waar een Oosterse Zwarte Roodstaart in een woonwijk zit. Deze vogel is een ondersoort van de Zwarte Roodstaart die bij ons voorkomt.
Als we de straat in rijden is het niet te missen waar het beestje zit, het voortuintje is omsingeld door fotografen en vogelaars, je zal er maar wonen denk ik dan....
Als ik de vogel zie, zie je gelijk dat hij niet erg fit is, de veren zijn nat en wat droog is is bol opgezet en het beest kijkt maar wat versuft om zich heen. Ik maak een plaatje en geneer me eigenlijk dat ik er ben, wat een theater word er door sommigen van gemaakt! Dit heeft geloof ik weinig met vogelen meer te maken, dit lijkt, niet meer en niet minder, een soort van ramptoerisme geworden te zijn voor sommigen. En ja ik hoor U al denken, je bent er zelf ook geweest, ja dat klopt maar ik kan U verzekeren dat ik er zelf niet heen gereden zou zijn en nu bezweken ben aan de groepsdruk 😜.
Het gedrag en het uiterlijk van de vogel doet me sterk denken aan de laatste dagen van de Oegstgeester Witkruintapuit, die uiteindelijk ook het leven heeft gelaten.


Oosterse Zwarte Roodstaart | Eastern Black Redstart (Phoenicurus ochruros phoenicuroides)

Tenslotte kijken we voor Fred, voor wie het nog een "lifer" is, nog even op de Gaatkensplas waar voor het dertiende jaar opeenvolgend het mannetje Buffelkopeend overwinterd. 
Nu de discussie loopt over de status van Grote Canadese Gans in Nederland, zal het me niet verbazen  dat de  Buffelkop ook weer eens van de Nederlandse lijst zal worden word afgevoerd omdat de wilde herkomst van deze vogels meer dan sterk in twijfel word getrokken en net als de Grote Canadeze Ganzen gewoon "ordinaire" ingeburgerde exoten zijn. Maar in de toekomst kijken is, gelukkig, voor niemand weggelegd dus we zullen het wel zien.

Buffelkopeend | Bufflehead (Bucephala albeola)