dinsdag 7 oktober 2014

Oegstgeester Mocro Flavour 2

Vanmiddag rustig de tijd genomen om de Oegstgeester WITKRUINTAPUIT eens wat beter en langer te bekijken. Als ik aan kom fietsen zie ik de vogel op de glazen balustrade van het appartementen gebouw zitten.

WITKRUINTAPUIT | WHITE-CROWNED WHEATEAR (Oenanthe leucopyga) 

Niet veel later zit hij op een van de schuurdaken aan de overkant van de weg en foerageert ook in de tuinen daar.

WITKRUINTAPUIT | WHITE-CROWNED WHEATEAR (Oenanthe leucopyga) 

De vogel zit hier op deze plek redelijk uit de wind en ook in de zon, als die er is. Hij vangt volop insecten en haalt ze zelfs zoals het lijkt al vliegend tussen de stenen uit. 
Maar zijn favoriete plekjes zijn toch wel de stenen dakrand en betonnen steunbinten van het appartementen gebouw.





WITKRUINTAPUIT | WHITE-CROWNED WHEATEAR (Oenanthe leucopyga) 

Een hele enkele keer vliegt hij van de betonrand af om even in de Sedum van de daktuin te fourageren. 

WITKRUINTAPUIT | WHITE-CROWNED WHEATEAR (Oenanthe leucopyga) 

Inmiddels is de discussie over het wel of niet van wilde oorsprong zijn van deze vogel in alle hevigheid losgebarsten op de diverse fora op internet. De vogel heeft een niet zo'n netjes verenpak en ook ontbreken er twee teen nagels. Maar dit kan je zowel bij kooi als wilde vogels tegenkomen. Ook het feit dat de vogel als typische standvogel te boek staat lijkt onderuit gehaald te worden door de nu toch al diverse waarnemingen in noord-west Europa. Maar goed wild of niet de de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna krijgt de schone taak om hier een oordeel over te vellen en wel of niet te beslissen of deze parel op de Nederlandse lijst mag prijken. 


maandag 6 oktober 2014

Oegstgeester Mocro Flavour


Als om even over half vijf de telefoon het rba geluid laat horen kijk ik even wat er zo laat in de middag nog gemeld word, een beetje beduusd kijk ik naar het schermpje WITKRUINTAPUIT lokatie Eli Heymanshof, nieuwbouwwijk Poelgeest. Wouw, dat is nog geen vijf minuten van waar ik woon. Maar de werkelijkheid is dat ik in Noordwijk aan het werk ben. Vrijwel direct na de "piep" moet ik al een paar telefoontjes beantwoorden van mensen die vragen hebben over de lokatie en hoe er te komen, de resterende 20 minuten tot vijf uur vliegen hierdoor snel voorbij. Om even over vijf spring ik op de fiets en rijd naar huis om daar kijker en fototoestel op te halen. Om 10 voor 6 heb ik de vogel in de kijker bovenop de rand van het appartementen gebouw aan de Clusiushof, sodeknetter wat een knaller. Doordat de lichtomstandigheden al wat minder aan het worden zijn en de vogel steeds hoog op het dak zit zit er niet meer in dan onderstaande bewijsplaatjes.






WITKRUINTAPUIT | WHITE-CROWNED WHEATEAR (Oenanthe leucopyga) 



zondag 5 oktober 2014

Herfstvreugd

Vanmorgen even een poosje over zee gekeken maar dat was niet veel, een Kleine Jager, een Alk en een enkele Jan van Gent en dat was het wel zo'n beetje. Daarna even naar Lentevreugd gereden.
De Sneeuwgors die daar al twee weken rondhangt trekt zich van niets of iemand wat aan en vliegt niet eens op als er iemand voorbij loopt of rent.






Sneeuwgors | Snow Bunting (Plectrophenax nivalis)

Nadat ik me hier een tijdje mee vermaakt had ben ik maar eens op zoek gegaan naar de Boomkikkers die in het gebied zitten. Nou dat koste niet eens veel moeite want ze waren snel gevonden, de waarnemers voor mij hadden geen enkele moeite genomen om hun sporen uit te wissen. De vegetatie rond de braamstruik waar ze zich ophouden was totaal plat gelopen en zelfs de stuik had duidelijk te lijden gehad onder de vele belangstelling. Dus waarom er zo geheimzinnig over gedaan word ontgaat me een beetje want aan de sporen te zien lopen er dagelijks velen om de braam heen te springen zonder zich iets aan te trekken van wat ze kapot lopen! 







Boomkikker | Common Tree Frog (Hyla arborea)

Max van Waasdijk had gisteren ruim 30 Baardmannetjes in het rietveld aan het eind van het dijkje wat door het gebied loopt en dus wandel ik daar nog even heen. De wind is echter vrij stevig en dus zit er niet meer in dan een stuk of zes opvliegende exemplaren die gelijk weer onvindbaar zijn als ze diep in het riet weer invallen. Maar dat mag de pret niet drukken het was op deze, qua weer, eerste herfstdag een vermakelijke ochtend.