zaterdag 15 oktober 2011

Steppekiekendief en Ruigpootbuizerden

Een geweldige dag vandaag op de Katwijkse trektelpost de Puinhoop het was helder en koud toen ik vanmorgen rond half acht op de telpost kwam. Gelukkig stond er een windje wat er voor zou zorgen dat het niet al te hoog zou vliegen en al snel kwam de zichtbare trek opgang. Grote groepen Spreeuwen, Koperwieken en Vinken komen voorbij. De Graspiepers laten het vandaag wat afweten, de grote bulk hiervan zal al wel gepasseerd zijn in de afgelopen weken. Al vroeg vliegt de eerste Blauwe Kiekendief voorbij, evenals een Smelleken en ook de Sperwers zijn er al vroeg bij. Een Velduil vliegt laag over zee naar het zuiden. Tegen half twaalf ontdekken we de eerste Ruigpootbuizerd die erg mooi over de zeereep de post passeert.
Ruigpootbuizerd | Rough-Legged Buzzard (Buteo lagopus) Foto René van Rossum

Het is een juveniele vogel. Er trekken er later nog zes door. In de duinen ten noorden van de telpost vliegt al een tijdje een Kiekendief rond die zo nu en dan even gaat zitten de vogel is niet op naam te brengen omdat hij iedere keer net niet goed genoeg gezien word. Tegen twaalf uur zien we de vogel zitten in het duin en dan valt direct op dat de borst wel erg oranje is. Als de vogel gaat vliegen en onze kant op komt over de zeereep zijn al snel meer kenmerken zichtbaar, vier handpennen en een duidelijke boa. Deze keer is het wel raak Steppekiekendief dus! René van Rossum weet de vogel goed genoeg op de foto te krijgen zodat de determinatie helemaal rond is. Kijk voor meer foto's van René eens op zijn website, www.wix.com/renevanrossum/puffin

Steppekiekendief | Pallid Harrier (Circus macrourus) Foto René van Rossum

De, juveniele, vogel vliegt ter hoogte van de post de zee op en verdwijnt al snel uit het zicht. De roofvogels gaan nu echt los en grote aantallen Sperwers en Buizerds passeren de telpost. Ook zien we nog zes Ruigpootbuizerds, een ongekend aantal maar nog niets in vergelijking met de aantallen die er vandaag op de waddeneilanden gezien worden. Om half drie valt het stil en vliegt er nagenoeg niets meer en dus stoppen we de telling. Voor de volledige telling zie http://www.trektellen.nl/trektelling.asp?telpost=111 . Niet veel later word er via de sms een Klapekster doorgegeven die ter plaatse is bij het kruidenveld voor de Puinhoop. Dus lopen we maar even die kant op en niet veel later kunnen we deze mooie klauwier in al zijn glorie in het zonnetje bekijken.

Klapekster | Great Grey Shrike (Lanius excubitor) Foto Fred Klootwijk

Als we naar deze vogel staan te kijken belt Fred Klootwijk me dat er een Visarend aankomt. Deze vogel missen we helaas omdat we niet duidelijk krijgen waar de vogel precies vliegt en tegenlicht ons parten speelt. Wel zien we nog een Ruigpootbuizerd overkomen nummer acht voor vandaag. Het is inmiddels kwart voor vier en het word tijd om naar huis te gaan, samen met Fred fiets ik terug naar Oegstgeest. Langs het kanaalpad zie ik een rover vliegen en vrijwel direct is het duidelijk dat het een Rode Wouw is die eerst een beetje van ons afvliegt en dan schitterend vrij laag over ons heen komt zeilen naar het westen. Fred zijn fototoestel weigert dienst en wat ik allemaal hoor zal ik hier maar niet herhalen -:). De Wouw zweeft langzaam van ons af maar gelukkig voor Fred komt hij na een paar minuten weer terug en kunnen er toch wat foto's worden gemaakt.


Rode Wouw | Red Kite (Milvus milvus) Foto Fred Klootwijk

En met deze Wouw komt er een eind aan deze fantastische vogeldag, René en Fred bedankt dat ik jullie foto's hier mag plaasen en Annelies bedankt voor de heerlijke appeltaart vanmorgen op de Puinhoop!

dinsdag 11 oktober 2011

Rosse Franjepoot

Zo eens per jaar duikt er wel een Rosse Franjepoot op in de Katwijkse Buitenwatering. Gisteren vind Ed Schouten er een en de vogel is erg tam en laat zich erg mooi op de plaat zetten. Gisteren kwam het er niet van om er even heen te rijden maar gelukkig zat de vogel er vanmorgen nog. Na het avondeten er maar even heen gegaan. De Rosse Franjepoot laat zich van zeer dichtbij bewonderen, maar door de motregen is het licht niet meer toereikend om fatsoenlijke foto's te maken en dus geef ik dat maar op na een paar pogingen. Gelukkig mag ik van Ed Schouten, de ontdekker van de vogel, een paar van foto's plaatsen waarvoor dank!


Rosse Franjepoot | Red Phalarope (Phalaropus fulicarius) Foto's Ed Schouten

zondag 9 oktober 2011

Juveniele Kwak

Het is toch leuk om te horen van verschillende mensen dat ze mijn verhalen missen en aangezien de problemen bij weblog.nl voorlopig niet opgelost zijn, of worden, begin ik hier maar een nieuwe blog.
Oud nieuws is geen nieuws dus over wat er tussen 23 augustus en nu allemaal gezien en gebeurt is zal ik jullie niet meer vermoeien en begin ik maar met een schone lei.
Vanmorgen lekker uitgeslapen, achteraf misschien een verkeerde keuze want even over negen belt René van Rossum, hij vraagt of ik op de Puinhoop sta want het vliegt erg goed. Met een ietwat slaperige stem vertel ik hem dat ik nog in bed lig, en dat is ook wel eens lekker als je er altijd om kwart voor zes uitgaat.
Vanmiddag krijg ik een telefoontje van Max van Waasdijk, hij heeft een juveniele Kwak gevonden ergens bij mij in de buurt en dus spring ik gelijk op de fiets en even later sta ik naar de Kwak te kijken die zit te rusten in een boom.

Kwak | Black-Crowned Night Heron (Nycticorax nycticorax)

Het licht is erg slecht maar met 400 asa is er nog een acceptabel plaatje te maken van deze vogel die ongetwijfeld een nakomeling is van de Avifauna vogels die hier in de buurt zo nu en dan gezien worden.
In ieder geval "voelt" deze vogel beter als de Blijdorp Kwakken waar ik persoonlijk geen km voor ga rijden en zelfs niet voor wil stoppen als ik er langs zou rijden.