zaterdag 10 december 2011

Zeetrek en Humes Bladkoning

Er was een droge dag voorspelt maar als ik richting Katwijk fiets moet ik al snel de regenbroek te voorschijn halen want er komt een flinke hagelbui over me heen. Bij Savoy is het nog rustig maar het is ook nog donker dus zo vreemd is dat niet, alleen Noël Aarts zit er al en samen beginnen we aan de telling  en later krijgen we gezelschap van René van Rossum, Ben Wielstra, Remco Hofland, Chris Quispel en Huig Ouwehand. Er vliegen aardig wat Futen en in het eerste uur zien we drie Middelste Jagers naar zuid gaan en 2 naar Noord. Het jagergeweld van de afgelopen weken lijkt nu wel opgedroogd te zijn want in het tweede teluur zien we er niet een meer en in het derde teluur zie ik er nog een naar noord gaan. De Noordse Stormvogels zitten na de stormpjes van de afgelopen dagen ook wat dichter aan de kust, hier zien we er drie van langs komen waaronder een wat donkerder exemplaar. De krenten van deze telling zijn de twee Kleine Alken (Alle alle) die even voor tien uur gezamenlijk over de branding langs de post snorren. Twee Grote Zeeeenden zijn natuurlijk ook het vermelden waard. Als je wil weten wat we nog meer zagen kijk dan even hier http://www.trektellen.nl/trektelling.asp?telpost=110
Om half elf word het tijd om maar eens een kijkje te gaan nemen bij de gisteren door Gijsbert Twigt gevonden Humes Bladkoning (Phylloscopus humei). Een kleine tien minuten later sta ik in het Duinpark bij de Nachtegaallaan en het duurt even maar dan laat de vogel zich even horen en ook mooi zien. Hij zit even helemaal vrij in een boompje en verdwijnt dan weer in de stuiken en verplaatst zich vervolgens naar de kruinen van de dennen in het park. Hier laat hij zich wat moeilijker zien maar roept wel zo nu en dan veelvuldig.
De Buidelmezen in Poelgeest laten zich vanmiddag weer niet zien, drie keer is dus niet altijd scheepsrecht en gelukkig  is er morgen weer een dag om het te proberen wakker zal ik er niet van liggen.

woensdag 7 december 2011

Kuhls Pijlstormvogel

Westerstorm kracht 9 in de middag waren gisteren de berichten, gelukkig kan ik nog een vrije middag opnemen en dus voeg ik me om een uur bij Sam Gobin die al bij Savoy staat. Al snel zien we twee adulte Dwergmeeuwen aan ons voorbij trekken en Sam ziet een Pijlstormvogel vliegen die ik helaas niet op kan pikken tussen de meters hoge golven. Het zal zo tussen kwart over een en half twee zijn als er over het strand vrij hoog een vogel voorbij komt vliegen die mijn aandacht trekt. Ik zie aan de ondervleugels een zwarte voor en achterrand en een witte buik, ik denk aan een Noordse Stormvogel en maak Sam attent op de vogel die hard naar noord gaat. De vogel keilt richting de uitwatering en vliegt richting de reddingspost. De bovenkant is grijs/bruin en de vleugels zijn langwerpig met een afhangend hand en van opzij gezien netjes gebogen is in een "s" vorm (niet zo recht als een Noordse Stormvogel. maar het kwartje wil niet vallen. Thuis gekomen sla ik er een paar boeken op na en kom tot de conclusie dat het een Kuhls Pijlstormvogel (Calonectris borealis) geweest is. Sam en ik zullen de vogel indienen bij het CDNA. De Middelste Jagers zijn ook nog niet op, ze vliegen zowel naar zuid als naar noord vanmiddag en we zien er zelfs drie ver het binnenland invliegen. Om even voor drie uur passeert er een nog erg late Noordse Pijlstormvogel de telpost. Twee Middelste Jagers zijn even ter plaatse op het strand waar ze even snoepen van een aangespoelde Krab. Ik baal als een stekker dat ik mijn fototoestel in de auto heb laten liggen want ze zitten pal voor de post maar gelukkig weet John van der Woude een paar plaatjes te maken die ik hier mag plaatsen. Waarvoor veel dank.


Middelste Jagers (Stercorarius pomarinus) foto's John v/d Woude

Eindelijk vliegen er ook weer eens een aantal Noordse Stormvogels langs, een soort die de laatste tijd best schaars te noemen is, in totaal zien we er negen langs vliegen. De rest van de telling is te vinden op http://www.trektellen.nl/ bij Katwijk-Savoy (zeetrek).

zondag 4 december 2011

Zeetrek en Toppers

Verslagje volgt wel alvast een paar plaatjes van een van de twee Toppers die nu al enige weken op het Kanaal in Katwijk verblijven.



Topper | Greater Scaup (Aythya marila)