zondag 10 maart 2013

Zomertalingen in de winter

En weer ligt er een beetje sneeuw als ik vanmorgen wakker word en het heeft wat gevroren. Eigenlijk was ik van plan om de feeders in de tuin niet meer te vullen maar als ik al die vogels in de boom zie zitten vul ik ze toch maar weer. Het is vrijwel gelijk een drukte van belang in de tuin, 5 Sijzen, een tiental Vinken, een paar Groenlingen en ook het mannetje Keep is er nog steeds. Verder het gewone spul zoals Huismussen, Turkse Tortels, Spreeuwen e.d.. Later in de morgen komt ook een Putter even kijken of er wat te halen valt.
's Middags fiets ik even, door de kou, een rondje in de omgeving. In de Elsgeesterpolder zit een paartje Rouwkwikstaarten had ik gehoord van Ab Steenvoorden dus eerst daar maar even heen. Ik heb ze al snel gevonden ze lopen ver in het land bij een grote plas water. Erg leuk is de Waterpieper die daar ook loopt in gezelschap van drie Graspiepers. Even verderop zit een groep van zo'n 40 a 50 Veldleeuweriken in het bollenland. Patrijzen kan ik vanmiddag niet vinden, die houden zich wijselijk schuil voor de koude noordoosten wind. Aan de andere kant van de polder zie ik een grote groep vogels zitten waaronder Grutto's en Goudplevieren en dus fiets ik terug om vanaf de andere kant te gaan kijken. Ik vind hier een mooie groep vogels, Goudplevieren, 1 Bonte Strandloper, 5 Tureluurs en een Kemphaan. Helaas kan ik maar een IJslandse Grutto ontdekken, de rest loopt achter een aarden wal waar ik van waar ik sta niet achter of omheen kan kijken.
Vanuit de Elsgeesterpolder fiets ik richting Valkenburg waar Ed Schouten vanmorgen een paartje Zomertalingen vond. Niet eerder zag ik zo vroeg in het seizoen Zomertalingen. De vogels zitten tussen een groepje Smienten en wat Wintertalingen in een slootje in de buurt van de Oude Broekweg en laten zich weliswaar op afstand leuk bekijken. In het omliggende weiland zit een groep van zo'n 200 Goudplevieren met daartussen 5 Tureluurs en 2 Kemphanen. Even verderop langs de Kooltuinweg lopen ook nog 5 Tureluurs tussen de Spreeuwen en Kieviten. Als ik aanstalten maak om richting huis te gaan vliegt alles in paniek op als er een Havik overvliegt.
Het mannetje Brilduiker dat nu voor de tweede achtereen volgende winter verblijft bij Rijnfront zit er ook nog. De eerste Kleine Plevieren zijn ook al weer in het land maar hier kan ik ze zo gauw nog niet vinden en dat zal met het weer wat ze voor komende week voorspellen waarschijnlijk dus ook nog wel een weekje duren voordat ze hier terug zijn.