zondag 16 juni 2013

Fazantenvoer

Vanmorgen de laatste twee km hokken geteld voor de broedvogel inventarisatie van Sovon, eindelijk hebben we in een km hok twee Bosuilen die zich mooi laten bekijken. Er moeten meer uilen in ons atlasblok zitten maar die spelen verstoppertje met ons. De twee nachtbezoeken die we gedaan hebben waren helaas zonder uilen. Eerder zag ik er maar een maar vanmorgen zaten ze er met z'n tweeën
Bosuil | Tawny Owl (Strix aluco)

Nadat we de inventarisatie hadden afgerond zijn we nog even planten gaan kijken, Peter had de Grote Keverorchis, http://keeponbirding.blogspot.nl/2013/06/grote-keverorchis.htmldie ik vorige week vond nog niet gezien dus zijn we eerst daar even langs gegaan. Hier begon nu ook een Gevlekte Rietorchis en de gewone Rietorchis in bloei te komen.
Gevlekte Rietorchis | (Dactylorhiza praetermissa subsp. junialis)
Rietorchis | Common Marsh Orchid (Dactylorhiza praetermissa)

Vlak bij deze plek attendeert Peter me op enkele minuscuul kleine paddenstoeltjes, na wat zoekwerk kom ik uit op Donkerstelige - of Ruwstelige Stuifbal zijn dus even de experts afwachten -:), maar ik neig naar de laatste.Op diverse plekken in de duinen kom je nog steeds de sporen tegen van het voeren van Fazanten wat vroeger plaats vond voor de jacht. Zo staan er bij de Duindamse Slag grote plekken met Zwarte Engbloem en in de Amsterdamse Waterleiding Duinen kan je zomaar tegen Kuifhyacinten aanlopen.
Het Fazantenvoer was afkomstig uit Zuid Frankrijk en vandaar dat deze soorten hier in het verleden zijn terecht gekomen. Er staan ontzettend veel bladontplooiingen en soms zie daar de afgevreten bloemstengels tussen staan, de Konijnen zijn er namelijk gek op. De bloeiende exemplaren staan tussen de Kruipwilg en Wilde Liguster waar ze er niet bij kunnen.
 Kuifhyacint | Tassel Hyacint (Muscari comosum)
Zwarte Engbloem | Dark Vincetoxicum (Vincetoxicum nigrum)


Liggende Asperge | Asparagus (Asparagus officinalis subsp. prostratus)
Gewone Ereprijs | Heath Speedwell (Veronica chamaedrys)Geen opmerkingen:

Een reactie posten