zaterdag 9 maart 2013

leuke trek

Als ik vrijdagmorgen richting Noordwijk fiets heb ik al gauw in de gaten dat er ondanks het wat mistige weer toch wel sprake is van enige vogeltrek. Groepjes Kieviten vliegen naar het noorden. In de duinen aangekomen hoor ik bij de Duindamse Slag de eerste Boomleeuweriken zingen. Twee Grote Lijsters zijn ter plaatse en als ik ze sta te bekijken vliegt er een mooie groep over me heen. Wat verder op weer twee baltsende Boomleeuweriken en weer een groepje Grote Lijsters en wat Kramsvogels.
Tijdens het werk vliegen er geregeld groepjes Witte Kwikstaarten langs en ook de Kieviten blijven aardig doorvliegen. Rond elf uur komt er een roepende IJsgors over, gaaf! Vanuit het bos klinkt af en toe de roep van een Groene Specht. Wat is het toch heerlijk om aan het werk te zijn en om je heen zingende/baltsende Veldleeuweriken en Kieviten te horen en omringt te worden door een groepje van 6 foeragerende Witte Kwikstaarten. Het blijft tot een uur of een aardig vliegen, Goudplevier, 3 Lepelaars en een Wulp hoor en zie ik o.a. nog overkomen. Op het weiland zie ik een groep van zo'n 25 Veldleeuweriken landen die kennelijk even willen foerageren tijdens hun reis naar het noorden.
Op de terugweg 's middags langs de Langevelderweg nog een paartje Patrijzen.

woensdag 6 maart 2013

Vandaag in het Langeveld een groepje van zeven Witte Kwikstaarten, waaronder 1 mannetje Rouwkwikstaart. Ook de Veldleeuweriken komen langzaam weer terug in de polder vanmiddag een zingende vogel en 2 exemplaren die elkaar al roepend achterna zaten.

dinsdag 5 maart 2013

Tussen de middag zie ik dat de eerste Witte Kwikstaarten weer terug zijn in het Langeveld, er lopen er twee te foerageren op het weiland waar net een verse lading "porie" overheen gestrooid is en dus zat te vreten is. Porie wat is dat nou weer zul je je afvragen nou dat dat is de streeknaam voor organisch afval van bollen en/of planten wat eerst op een hoop gezet word om te verteren en daarna in de winter of het vroege voorjaar over het land of weiland word verstrooid. Ook de Tureluur is weer terug van weggeweest en vliegt rondjes boven de polder.
Om drie uur loop ik weer even naar buiten, wat geen straf is met dit mooie weer, en dan zie ik dat de twee Kwikstaarten gezelschap hebben gekregen van een Rouwkwikstaart, leuk.
Buiten roken levert soms nog wel eens wat leuks op, zo ook vanavond in ieder geval een Kraanvogel vliegt er over,  ik hoor maar een keer een roepserie dus veel zullen het er niet geweest zijn.

zondag 3 maart 2013

Stinsen planten

Het voorjaar neemt nu een echte aftrap, in de landgoederen beginnen de eerste Stinsen planten boven de grond te komen en een aantal ervan bloeien al. Vanmiddag even een wandeling gemaakt door het bos rond het kasteel Oud Poelgeest en het ernaast gelegen Leidsche hout. Het staat er nu vol met Sneeuwklokjes.

Sneeuwklokje | Common Snowdrop (Galanthus nivalis)

Bij Oud Poelgeest staat ook de variëteit "Plenus" een sneeuwklokje met een gevuld hart.



Galanthus nivalis "Plenus"

Als je je ogen goed de kost geeft vind je zelfs al een enkele bloeiende Bosanemoon, maar wil je grote aantallen zien bloeien dat moet je nog een paar weken wachten want dan kleurt de bodem daar wit van de enorme aantallen Bosanemonen.

Bosanemoon | Wood Anemone (Anemone nemorosa)

Gevlekte Aronskelk, Hartbladzonnebloem en Daslook bloeien nog niet maar zijn al al wel vegetatief te zien.

 Gevlekte Aronskelk | Lords-and-Ladies (Arum maculatum)
Daslook | Ramsons (Allium ursinum)
Hartbladzonnebloem | Leopard's-bane (Doronicum pardalianches)

Even buiten het landgoed zelf staan nog een paar groepjes Boerenkrokus.

Boerenkrokus | Early Crocus (Crocus tommasinianus)

In het Leidsche Hout kom ik een groepje Winterakonieten tegen, deze zijn natuurlijk niet wild evenals de vele soorten Krokussen die je hier kan vinden. De bolgewassen die je hier vind zijn zelfs geen Stinsen Planten, het Leidsche Hout is namelijk in de crisisjaren van de vorige eeuw aangelegd in het kader van de werkverschaffing en is dus nog een relatief jong bos van zo'n 80 jaar oud. Oud Poelgeest daar en tegen is al vanaf 1724 "in cultuur" toen de Leidse hoogleraar Boerhave het landgoed kocht en er een soort dependance van de Leidse Hortus van maakte en er vele bijzondere planten aanplantte waaronder natuurlijk ook Stinsen zoals Holwortel, Vingerhelmkruid en diverse andere bol-, knol- en wortelstok gewassen. 
Winterakoniet | Winter Aconite (Eranthis hyemalis)