zaterdag 14 januari 2017

Burgemeesters vele Grote en een Kleine

Als vanmiddag na een uur het weer wat beter lijkt te worden ga ik maar even naar Katwijk om ook maar eens wat mee te pakken van de Burgemeesters die er gezien worden.
Als ik langs de Binnenwatering loop valt m'n oog al direct op een mooie lichte Grote Burgemeester die zich op het water aan het poetsen is. Even later vliegt hij het talud op om daar te gaan staan rusten. Het gaat hier om een derde kalenderjaar vogel, leuk want de twee die vanmorgen gezien waren zijn allebei tweede kalender jaars, dit is dus een "nieuwe" vogel. 
Hoor net dat deze vogel toch een gebleekte 2de kalenderjaar vogel is en geen 3de kj. Een instinkertje dus 😎

 Grote Burgemeester | Glaucous Gull (Larus hyperboreus) gebleekte 2de kj.

Op het strand aan het einde van het uitwateringskanaal tref ik gelijk al een tweede Grote Burrie, deze vogel doet zich te goed aan de een van de vele Zoetwatermossels die door het spuien in zee en op het strand spoelen.




 Grote Burgemeester | Glaucous Gull (Larus hyperboreus) 2de kj.

Tussen de vele meeuwen foerageert ook nog deze Kanoet, samen met een aantal Drieteenstrandlopers.

Kanoet | Red Knot (Calidris canutus)

De volgende Burgemeester die ik tegen kom is de Kleine. Deze Kleine Burgemeester is echter niet zo klein het is een groot beest. Wat opvalt aan deze vogel is de al forse witte snavelbasis en kleine zwarte punt waardoor je je heel goed zou kunnen vergissen en er een Grote van kunt maken. Het kleine koppie en de handpenprojectie maken er toch een Kleine van.


Kleine Burgemeester | Iceland Gull (Larus glaucoides) 2de kj.

En dan zie je opeens een derde Grote Burgemeester lopen en niet veel verder een vierde, wat een feest het kan niet op! bij de vierde lukt het me niet om die te fotograferen dit beest is nogal ril en vliegt bij het minste of geringste gelijk weg.

  Grote Burgemeester | Glaucous Gull (Larus hyperboreus) 2de kj.

Inmiddels ben ik Fred Klootwijk en Marc Kolkman tegen gekomen en samen lopen we nog een keer het strand af maar dit levert niet veel nieuws meer op. 
We kijken, op de terugweg naar de auto, nog een tijdje bij de Binnenwatering de daar aanwezige meeuwen af, het is inmiddels hoog water geworden en veel meeuwen zijn van het strand hierheen gevlogen, en vinden daar drie Grote Burgemeesters en de Kleine terug.
Van Arjan van Egmond hoor ik dat hij ook nog een Grote Bur had bij de reddingsschuur in de Jachthaven dus die hebben we ook nog maar even opgezocht. 

 Grote Burgemeester | Glaucous Gull (Larus hyperboreus) 2de kj.

In totaal zaten er vandaag dus met zekerheid vijf verschillende Grote Burgemeesters en een Kleine Burgemeester.