zaterdag 31 december 2016

Humes Bladkoning

Rond de middag maar eens wat tijd gestoken in de deze week door Maarten Wielstra gevonden Humes Bladkoning. Als ik aankom lopen er helaas weer een aantal figuren de vogel te tapen en ben dus maar weer even weggegaan.
Na een half uurtje wat in de buurt gewandeld te hebben ben ik weer terug op de plek en duurt het even voor ik de Humes weer vind. Na een minuut of tien begint hij volop te roepen en laat zich daarbij geweldig zien, en duikt hij laag de struiken in en daar kan ik een aardig plaatje maken.
Van het vele vuurwerk lijkt de vogel zich weinig aan te trekken, in de twee uur dat ik er ben maakt de vogel iedere keer vrijwel het zelfde rondje door het parkje en roept daarbij frequent en is hierdoor als je hem weer even zoek bent vrij gemakkelijk weer terug te vinden.

 Humes Bladkoning | Hume's Leaf Warbler (Phylloscopus humei)

maandag 26 december 2016

Kerststormpje

Windkracht 5/6 uit west noord west zou best weleens wat leuke verplaatsingen boven zee tot gevolg kunnen hebben en dus rij ik vanmorgen richting Katwijk. 
Als ik op de telpost kom is de wind echter echt uit het westen en het valt niet mee om dan een plekje uit de wind te vinden, om eerder te zeggen het is onmogelijk! Het scherm staat haaks op de kust en had voor het mooie eigenlijk iets schuin moeten staan, maar we moeten het er maar mee doen.
Het begint gelijk al goed met een mooie Grote Jager en 20 minuten later vliegt er een IJsduiker door m'n beeld. Mooi dichtbij op zo'n 50 meter achter de branding en het zal me niet verbazen als de vogel hier gewoon in zee gelegen heeft en opgevlogen is.
Het eerste uur vliegen er best nog al wat Roodkeelduikers maar die vallen al gauw stil, Jan van Genten daarentegen blijven in een vrijwel constante stroom doorkomen, de meeste adult, ik zie er in de drie uur die ik er zit 200 voorbijkomen en ongetwijfeld heb ik er de nodige gemist.
Verder zijn te vermelden waard een tweetal Parelduikers, een Noordse Stormvogel en nog een Grote Jager die over het strand naar noord knalt.
Voor de volledige telling zie http://www.trektellen.nl/count/view/110/20161226


Als ik zit te tellen hoor ik een Sneeuwgors over me heen komen en zie de vogel invallen in de zeereep  naast de telpost, gelukkig kan ik vogel als ik gestopt ben met tellen weer vrij gemakkelijk terugvinden om er een plaatje van te maken.


Sneeuwgors ⚦| Snow Bunting (Plectrophenax nivalis)

De Drieteenstrandlopers (62) hebben vanwege de harde wind en het stuivende zand hun beschutting maar gezocht op de stenen van de buitenwatering.

Drieteenstrandloper | Sanderling (Calidris alba)