zaterdag 19 januari 2019

Spanje trip dag 1

Na enige korte voorbereidingen vertrekken we, Frank van Duivenvoorde, Noël Aarts en ik dinsdagmorgen 8 januari vanaf Schiphol richting Malaga. Het doel van dit reisje is voornamelijk gericht op twee soorten, de Spaanse Keizerarend en de Iberische Lynx.
Eenmaal aangekomen in Malaga halen we onze huurauto op en rijden we richting de Sierras de Andújar, dit gebied ligt ten noord westen van Cordoba.
Onderweg maken we een tussenstop in de buurt van Cordoba en zien we al o.a. Zwarte Spreeuw, Rode Wouwen, Grijze Wouw, Iberische klapekster, Rode Patrijs en Thekla's Leeuwerik
Even ten westen van Andújar zien we onze eerste doelsoort al 😃 een Spaanse Keizerarend vliegt over de weg.
Even na de middag arriveren we in de Sierras de Andújar en gaan we direct op zoek naar de Lynxen. 
We hebben wel een summiere beschrijving gekregen van iemand maar naar de exacte plek moeten we zoeken.
Maar dat zoeken levert gelukkig ook nog wat op, naast enkele tientallen Blauwe Eksters, een Iberische Groene Specht en een mooie adulte Spaanse Keizerarend vinden we ook drie Europese Otters in de Rio Jándula.


Blauwe Ekster | Iberian Magpie (Cyanopica cookie)

Europese Otter | Eurasian Otter (Lutra lutra)

Spaanse Keizerarend | Spanish Imperial Eagle (Aquila adalberti)

Op deze plek ontmoeten we een Spanjaard die heel erg behulpzaam is, hij spreekt niet of nauwelijks Engels maar met handen en voeten komen we een heel eind, we leggen uit dat we Lynxen zoeken, en dan biedt hij aan om voor ons uit te rijden naar de plek waar we ongeveer moeten zijn.


We nemen afscheid van onze nieuwe vriend en rijden een bergweg op, al snel word duidelijk dat we op de goede weg zijn. We zien verschillende mensen lopen met camera's en kijkers en informeren bij hen wat de goede strategie is. 
De tijd begint inmiddels wel te dringen, het is al na vijven en de hoop dat we die middag al het geluk zullen hebben om een Lynx te zien hebben we al uit ons hoofd gezet. 
We besluiten om toch nog maar door te rijden, langs de weg zien we weer diverse groepjes mensen de bergwanden afkijken. Op goed geluk stoppen we bij zo'n groepje en horen we dat ze een Lynx in beeld hebben, wat een geluk hebben we zeg! Met de kijker zien we het beest onder een struik zitten en niet veel later begint hij/zij te lopen, fantastisch!

Pardellynx | Iberian Lynx (Lynx pardinuys)

Het is dan 10 voor zes en al bijna donker, na deze waarneming  rijden we richting onze B & B in de omgeving daar. 

De zon gaat onder en de nacht valt.