vrijdag 15 februari 2013

GEELSNAVELDUIKER en

Afgelopen woensdagmiddag word er een Geelsnavelduiker gevonden op het Grevelingenmeer, Mark Hoekstein die vanaf een boot de vogels op het meer aan het tellen is ontdekt de vogel. Helaas zijn de weersvoorspellingen voor donderdag niet al te best en om nou weer een auto te verspelen voor een vogel gaat me wat al te ver, en geld voor een advocaat heb ik ook niet dus ik ga donderdagmorgen lekker aan het werk. Enkele dappere wagen het wel om af te reizen naar Zeeland en zij zien de vogel voordat rond half tien het ijs letterlijk en figuurlijk uit de lucht komt vallen.
En dus rij ik vandaag maar naar de vogel, die er vast nog wel zal zitten. Om zeven uur pik ik Max van Waasdijk op in Leiden en rond kwart voor negen staan we aan het Grevelingenmeer. De lichte nevel die over het water hangt is al aan het optrekken en het zicht word eigenlijk alleen maar beter. We beginnen op de "oude plek" maar hier geen spoor van de vogel en we besluiten om terug te rijden naar het begin van de Philipsdam en vandaar langzaam naar het westen het meer te gaan afzoeken. Op het meer zien we een paar Kuifduikers en leuke groepjes Geoorde Futen. Bij Battenoord zien we de groep Flamingo's staan. 9 Europese en een stuk of wat Chilenen. Maar we kunnen tussen de vele Middelste Zaagbekken en Brilduikers de Geelsnavelduiker niet vinden. Als we om tien uur even de inwendige mens aan het versterken zijn komt de verlossende DBalert. De vogel is teruggevonden door een groepje Belgische vogelaars een stuk naar het westen. Snel gooien we de spullen in de auto en rijden de dijk over richting Bruinisse en een kleine 20 minuten later sjouwen we de dijk op en over en sluiten ons aan bij een 15 tal vogelaars. De duiker zit wel  aardig ver maar is dankzij het zonnetje wat doorbreekt erg mooi te zien, wat een slagschip is het nog net weer even groter dan een IJsduiker.
De grote gele snavel is goed te zien, na wat poetsen en vleugels strekken besluit hij te gaan jagen en dan zie het achterlijf eerst verdwijnen en dan zakt hij als een onderzeeĆ«r  onder water om soms tientallen meters verder weer boven te komen. Na een half uurtje naar de vogel gekeken te hebben word het tijd om de drie andere duikers die in de buurt van de Brouwersdam zitten te gaan oprollen want een kwartet duikers op een dag zou toch wel erg leuk zijn.


Het was vanmorgen heerlijk rustig bij de Geelsnavelduiker | Yellow-billed Loon (Gavia adamsii)

Onderweg daar naar toe zien we een Kleine Zilverreiger langsvliegen en stoppen we nog even bij twee groepen Wilde Zwanen, in de tweede groep vinden we ook nog een paar Kleine Zwanen.


Wilde Zwanen | Whooper Swan (Cygnus cygnus) foto Max van Waasdijk

Op de Brouwersdam zoeken we eerst even naar het bekende groepje IJseenden. Max vindt ze al gauw, 3 mannetjes en 2 vrouwtjes, leuk want het is al een tijdje terug dat ik IJseenden gezien heb. De tweede duiker van het kwartet is snel binnen als er een Roodkeelduiker langs vliegt. We rijden naar het haventje aan de noordkant en scannen hier de zee af in de hoop het vrouwtje Brilzeeeend in de kijker te krijgen. Op grote afstand vinden we de groep Grote Zeeeenden waar zij tussen zou moeten zwemmen. We lopen het strand op maar de groep zit toch verder dan we denken en na een wandeling van een kleine kilometer krijgen we de groep mooi in beeld. De zee is vlak en de zon zorgt voor goede waarnemingscondities. Maar het valt toch niet mee om de vogel direct uit de groep van zo'n vijftig Grote Zeeeenden te pikken. Na een tijdje krijg ik een vogel in mijn beeld die met zijn kop recht naar me toe ligt en dan zie je het eigenlijk gelijk aan de snavel. Als de vogel draait is het helemaal duidelijk, een stukje kleiner dan de Grote Zeeeenden, lichte grote vlek rond de snavel en de ietwat omhoog gehouden staart. Mooi de Brilzeeeend is ook binnen en een goede bonussoort natuurlijk -:). Maar we "moeten" nog twee soorten duikers en dus lopen we terug naar de auto en rijden naar de binnenzijde van de dam. De derde duiker is snel binnen, voor het eiland met de fraaie naam Hompelvoet zwemt er een groepje van maar liefst 4 Parelduikers. Met de vierde, met de IJsduiker wil het niet lukken, samen met andere vogelaars word het meer afgezocht maar we kunnen hem niet vinden. (Later op de middag word de vogel wel weer gezien). En dus kunnen we het kwartet niet compleet maken, maar daar treuren we niet over want we hebben al een geweldige dag achter ons liggen. Goede soorten en erg mooi weer. Op de Brouwersdam maken we nog even een praatje met Pim Wolf en Bas van den Burg.
Het is inmiddels tegen drie uur en we rijden nog even snel langs een groep van zo'n driehonderd! Kleine Zwanen. Gaaf, want zo'n grote groep heb ik geloof nog nooit bij elkaar gezien.



Kleine Zwaan | Bewick's Swan (Cygnus columbianus bewickii)