zaterdag 29 juni 2013

Orchideeen

Vandaag een aantal mooie Orchideeen gezien in de omgeving van Wassenaar. De eerste leuke waren een aantal Grote Keverorchissen, die soort heb ik nog niet zo lang geleden zelf ook gevonden in de Noordduinen van Noordwijk.
Grote Keverorchis | (Neottia ovata)

Verder stonden hier op deze plek grote aantallen van de gewone Rietorchis.
Rietorchis en o.a. Grote Ratelaar

Erg bijzonder is de vondst van een 21 bloeiende Groenknolorchissen in Berkheide, de planten staan in VERBODEN gebied en de boete is niet mals zal ik alvast maar zeggen. Vorig jaar werden hier voor het eerst twee bladontplooiingen gevonden van de Groenknolorchis en nu dus een groot aantal bloeiende planten. We vinden ook nog 5 vegetatieve exemplaren. In Zuid Holland komen ze naar mijn weten alleen voor bij Oostvoorne.


Groenknolorchis | (Liparis loesii)

Maar de koek is nog niet op want ik vind een klein half uurtje later een Bosorchis, de determinatie moet nog wel bevestigt worden maar het lijkt er toch wel op dat het deze soort is.
Bosorchis | (Dactylorhiza fuchsii)

In de omgeving hiervan vinden we ook een aantal  Vleeskleurige Orchissen en de Steenrode Orchis welke een ondersoort is van de Vleeskleurige. Hier heb ik vandaag geen foto's van gemaakt maar afgelopen dinsdagavond heb ik er een aantal gefotografeerd op een andere plek in de duinen.
 Steenrode Orchis | (Dactylorhiza incarnata subsp. coccinea)
Vleeskleurige Orchis | (Dactylorhiza incarnata)

Er ontbrak nu nog een soort welke zou moeten kunnen namelijk de Bijenorchis. En jawel ook hier vinden we een exemplaar van. De plant staat jammer genoeg nog niet helemaal in bloei maar dat mag de pret niet drukken.
Bijenorchis | (Ophrys apifera)

Hieronder een bloeiende plant die ik vorig jaar in de duinen bij Noordwijk zag.
Bijenorchis | (Ophrys apifera)

donderdag 27 juni 2013

Een Snor


Vanavond fiets ik de Polders Poelgeest polder in en de eerste soort die ik hoor is een Snor, gaaf want dit is pas de tweede waarneming voor de polder. In 2008 heeft er van eind mei tot ergens in augustus een ongepaard mannetje gezeten die de hele zomer doorgezongen heeft, helaas voor hem vloog er geen vrouwtje over het gebied die hij kon verleiden. Frappant is dat de vogel van vanavond op dezelfde plek zit te zingen als die van vijf jaar geleden. De Snor laat zich slechts een paar keer even zien en zat meestal, waarschijnlijk door de wind, wat dieper in het riet.
De laatste weken was er eigenlijk niet veel te beleven in de Polders Poelgeest, de steltlopers zijn nog niet echt terug uit de broedgebieden en daar is het wachten een beetje op. De eerste heb ik al wel weer gezien. Een week geleden zat er een Witgat en twee Kemphanen. De mannetjes Kemphanen zijn ongeveer de eerste steltlopers die weer terugkomen uit het noorden waar ze de vrouwtjes met de jongen alleen laten om hier betere voedselplekken te zoeken. Maar het zal nu wel niet lang meer duren voor de eerste Bosruiters, Zwarte Ruiters en dergelijke weer te vinden zijn in de polder.

"bewijsplaatjes" de eerste door mij genomen met het toestel van Fred Klootwijk de andere twee foto's zijn van Fred.



Snor | Savi's Warbler (Locustella luscinioides)