maandag 7 januari 2013

Teleurgesteld

Zondagmiddag even een rondje gefietst door de omgeving, ik wil dit jaar eens kijken hoeveel soorten ik kan zien in de omgeving zonder gebruik te maken van de auto. Dat zal betekenen dat of de fiets- en/of wandeltochtjes wat langer worden of ik neem gewoon genoegen met wat ik zie. Eventuele nieuwe soorten zal ik natuurlijk wel met de auto doen of ze moeten in de buurt gevonden worden. Tot nu toe staat de teller op 84 soorten.
Op het Valkenburgse Meer, een zandwinningsplas bij Valkenburg kan ik Brandgans, Tafeleend, Scholekster, Kieviet en Brandgans toevoegen aan het lijstje. Onderweg naar Lentevreugd kom ik een IJsvogeltje tegen, altijd een tot de verbeelding sprekende soort en ik maak ook nog eens een ouder echtpaar gelukkig door hun even door de scoop te laten kijken. Op Lentevreugd aangekomen kijk ik eerst even op mijn telefoon, ik heb toch niets gemist? De parkeerplaats staat vol met auto's iets wat je anders alleen maar ziet als er een goede soort gevonden is. Op m'n telefoon staat natuurlijk niets, een korte wandeling het gebied in leert me dat het hem niet gaat worden om de Bonte Kraai te gaan zien, veel te druk. Dan de Humes maar even proberen in het dorp, daar zal het vast niet zo druk zijn -:). Vanaf de doorgaande weg pik ik nog even een Slobeend mee op de plas op Lentevreugd.
Als ik langs het panbos fiets word me wel duidelijk waarom het zo druk is op Lentevreugd, alle twee de parkeerplaatsen hier staan bomvol en er is daar geen plekje meer te vinden. De recreatiedruk met een beetje mooie dag begint zo langzamerhand een beetje erg groot te worden voor de regio want ook langs de Cantineweg staat het vol met auto's van mensen die in Berkheide aan het wandelen zijn. Als ik bij de Humes kom zie ik iets wat me niet vrolijk stemt. Een auto staat geparkeerd in het hoekje van het parkeerterrein precies op de plaats waar de Humes vaak zit. De auto staat nog net niet tussen de bomen!
(maar als daar ruimte was had hij daar wel gestaan vermoed ik) Tot mijn grote verbazing komt er als ik aankom fietsen een fotograaf uit de tuin van het huis dwars door  de struiken naar me toe lopen en moet ik een verhaal aanhoren hoe vliegerig de vogel is. Dat is natuurlijk niet zo gek als je er maar achteraan blijft rennen!!  De Humes heb ik niet gezien of gehoord, teleurgesteld en wellicht wat boos ben ik naar huis gefietst. Sommigen leren het echt nooit want dezelfde fotograaf stond naar ik hoorde bij de Pestvogels aan de Leeweg vorig jaar met zijn auto tegen de Gelderse Roos aan geparkeerd!

zondag 6 januari 2013

Soortenjagen in het Atlasblok

Vrijdag samen met Peter Spierenburg de andere drie gouden grit blokken voor de nieuwe Sovonatlas geïnventariseerd. Omdat je pas een uur na zonsopgang, en dat is rond kwart voor negen, mag beginnen heb ik eerst even een half uurtje over zee gekeken bij de strandopgang bij de Noordwijkse Golfclub. Het is net licht als ik m'n scoop neerzet, het licht is beroerd. Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een grijze deken boven zee die zelfs de matige westenwind niet weg kan krijgen. De eerste vogels die voorbij komen zijn Drieteenstrandlopers, een groep van ruim honderd! vliegt laag over het strand naar het noorden. Boven zee jaagt een Kleine Jager op een Kokmeeuw. Na een kwartiertje word het licht iets beter en kan ik de groepjes Futen die voor de kust liggen wat beter bekijken. Erg blij ben ik met de Roodhalsfuut die er tussen zwemt, want die ontbreekt nog op het soortenlijstje van ter plaatse vogels in ons atlasblok. Ook zwemt er nog een Roodkeelduiker tussen Het lijstje begint al aardig te groeien, de meeste gewone soorten hebben we wel gevonden maar er ontbreken er nog wel een paar. Vooral Peter heeft er de afgelopen week in zijn vakantie een flink zijn best gedaan en heeft er een mooi aantal bijgevonden.
Een groepje duikers komt voorbij vliegen en de voorste is een Parelduiker, de dijvlek is goed te zien evenals de grotere uitstekende poten. Om half tien ontmoet ik Peter en beginnen we met met inventariseren. We doen eerst de 2 maal 5 minuten punttelling in het eerste km-hok en dan fietsen/lopen we 55 minuten door het "hok" heen. Buiten de normale soorten zien we niets en dan is het tweede "hok" aan de beurt. We beginnen weer met 2 maal 5 minuten. Hier hebben we een roepende Zwarte Mees, leuk. In de 55 minuten die we in het km-hok moeten besteden vinden we o.a. een paar Kuifmezen verder is het uitermate stil overal. In het derde "hok" herhaalt het ritueel zich. Hier hebben we wel een goede soort namelijk een roepende Groene Specht, niet echt algemeen daar. Tegen twee uur zijn we klaar en fietsen we nog even door Noordwijkerhout waar midden in een woonwijk een mooie groep Ringmussen zit net in ons Atlasblok. Vandaag zitten ze er net buiten en ze doen zich in een tuin te goed op een voedertafel.
Zaterdag kijk ik weer even een uurtje over zee bij de Golfbaan maar het zicht is nog slechter dan vrijdag en er vliegt niet of nauwelijks wat. Wat Drieteenmeeuwen en een tweetal Dwergmeeuwen, waarvan er een nog/al in zomerkleed is met een complete zwarte kop, is eigenlijk wel het leukste over zee. Op het strand vallen wat Drieteentjes in en in hun gezelschap ook twee Steenlopers. Leuk want die laatste hadden we nog niet in het Atlasblok.
Nu is het hopen op nog een beetje winter zodat we ook nog soorten zoals Witgat, Bokje, Wilde Zwaan en wie weet wat meer kunnen bijschrijven op het lijstje van ons blok. Want het is toch wel leuk om een zo'n compleet mogelijk beeld te hebben van wat er in ons Atlasblok voorkomt of voor kan komen, tot nu toe zitten we op bijna 95 zelf gevonden soorten en 5 soorten die niet door ons maar wel door anderen gezien zijn.
Na het uurtje "verplicht" tellen fiets ik naar de AWD in de hoop dat de Parelduiker daar nog aanwezig is. Na een wandeling van een klein uurtje, waarin ik o.a. Grote Zaagbek en Brilduikers zie, kom ik aan bij het kanaal waar hij/zij zou moeten zitten maar helaas niets. En ook op de terugweg kom ik geen Klapekster tegen maar gezien het weer is dat ook niet verwonderlijk. Maar twee Boomleeuweriken en twee Grote Lijsters zijn natuurlijk mooie troostprijzen op een miezerige zaterdag. Op de terugweg naar huis fiets ik nog langs een roestplaats van Ransuilen, vorig jaar zaten er nog acht maar vandaag kom ik niet verder dan vijf vogels.