zaterdag 26 januari 2013

Laatste winterdag voorlopig??

Vanmorgen twee rondjes rond de Klinkenbergerplas gelopen. De eerste vogel die ik zie is een Waterral, van afstand zie ik hem nog net wegschieten tussen het riet. Erg blij ben ik met een succesvol vissende IJsvogel, hij schiet vanuit een struik de plas in en komt eruit met een driedoornige stekelbaars. Helaas is men rond de plas riet aan het maaien geweest en dat geeft de Roerdomp(en) heel wat minder ruimte om zich te verstoppen. Misschien toch maar eens een briefje schrijven naar de gemeente of ze dit soort werkzaamheden pas eind februari/begin maart willen plannen en uitvoeren. Het is inmiddels aardig aan het sneeuwen en door het riet kijkend vind ik er toch nog een, roerloos staat hij daar op de beschoeiing. Op de plas is het gezien de omstandigheden, nu ligt er vrijwel geen open water meer in de buurt, eigenlijk erg leeg. Tijdens mijn rondje kom ik aan een zevental Dodaars, ruim 20 Futen, 300 Smienten en wat Tafel- en Kuifeenden. Langs de plas nog een Waterral en 2 Watersnippen.

Thuis gekomen na deze wandeling van 2 uur eerst maar eens even eten en een paar koppen koffie. In de tuin is het een drukte van belang, Groenlingen, Mezen, Vinken, een Zanglijster, Huismussen e.d. allemaal komen ze even eten van al het lekkers dat we hebben opgehangen en neergezet. Verrast ben ik met een mannetje Zwartkop die even in de Perenboom komt zitten, leuk, een nieuwe wintertuinsoort. De Kramsvogel die zich aan de overkant van de straat tegoed doet aan de sierappeltjes kan ik helaas niet verleiden om bij ons in de tuin te komen vandaag, ondanks de verse appel.

's Middags nog even op de fiets gestapt naar een van de buitenplaatsen in het dorp. Op het terrein van de psychiatrische kliniek Endegeest laten drie Appelvinken zich leuk zien. Ze zitten wel hoog in de bomen maar dat mag de pret niet drukken. Het is geloof ik voor mij zelfs nog een nieuwe soort voor Oegstgeest.


Appelvink | Hawfinch (Coccothraustes coccothraustus)

De Boomklevers en Grote Bonte Spechten vertonen al volop baltsgedrag. Al roepend vliegen ze achter elkaar aan. Op de besneeuwde ondergrond foerageren enkele tientallen Merels en Koperwieken, In de besneeuwde takken hangen ook een paar Goudhaantjes.


Goudhaan | Goldcrest (Regulus regulus)

Een Houtsnip kan ik zo vanaf de paden niet ontdekken. Als ik met Fred Klootwijk naar de Appelvinken sta te kijken zie ik er nog wel een op en wegvliegen en verdwijnen achter de paviljoens. 

Samen fietsen we nog even snel naar het Valkenburgse Meer in de hoop dat daar de Kleine Zwanen nog aanwezig zijn. Die zitten er jammer genoeg niet maar we zien wel een Tureluur die staat te bibberen langs de kant, ook een leuke soort in deze winterse omstandigheden.



Tureluur | Spotted Redshank (Tringa totanus)

De voorlopig laatste winterdag levert zo drie nieuwe soorten op voor de fiets/wandel lijst die nu op 106 soorten staat.

Alle foto's die vandaag in het blog staan zijn van de hand van Fred Klootwijk, waarvoor dank!!

woensdag 23 januari 2013

Teleurgesteld 2

Helaas zie ik gistermiddag dat er allemaal menselijke sporen lopen in de sneeuw langs de kwelslootjes in het gebied waar ik de laatste dagen wat Bokjes zag. Kennelijk een vogelaar of fotograaf zonder verrekijker of een met hele slechte ogen want met een beetje goede kijker zijn ze goed af te zoeken vanaf de openbare weg, en zelfs zonder kijker lukt dat nog aardig! Op de foto hieronder kan je zien dat er zelfs tot aan de rand van het slootje en zelfs bijna erin gelopen is! Als je op deze plek op het fietspad staat kan je perfect een bokje of watersnip zien als er een zit.



Waarom moet er altijd een foto gemaakt worden vraag ik me wel eens af. En maar zeiken over jagers die trofeeën verzamelen, sommige fotografen zijn echter geen haar beter! Kijk maar op waarneming.nl en je zal er zat foto's van vliegende Roerdompen en Bokjes tegen komen en die vliegen met dit weer echt niet op en dichtbij langs omdat ze graag op de foto willen.... en het zure is dan ook nog dat deze foto's nog genomineerd kunnen worden met sterren op waarneming.nl en birdpix. En zo krijgen ze ook nog eens waardering voor hun gedrag en vaak ook onkunde. Wat mij betreft verdwijnt deze functie liever vandaag dan morgen.
En natuurlijk heb ik ook wel eens bewust of onbewust vogels opgestoten maar met deze omstandigheden probeer ik dat zeker zoveel als mogelijk te voorkomen en afstand te houden.

O ja, op de vraag of ik nog wat gezien heb gistermiddag moet ik helaas nee zeggen ! Vanmiddag zag ik vanaf de fiets gelukkig hier wel weer wat.



maandag 21 januari 2013

Snippen

Met dit winterse weer hebben de snippen het moeilijk, de sneeuw en wind van gisteren heeft ervoor gezorgd dat de slootjes die nog open lagen nu grotendeels zijn dichtgestoven. Vanmiddag vind ik daardoor vrij eenvoudig 5 Bokjes en 2 Watersnippen. Kennelijk zitten er nog niet erg veel Houtsnippen aan de kust want zag je er vorig jaar met die sneeuw vrij eenvoudig enkele tientallen vanmiddag moet ik het doen met een exemplaar. Maar wat niet is kan nog komen dus we wachten de komende dagen maar af of de aantallen weer toe gaan nemen en dat is eigenlijk wel aannemelijk nu het hele land onder de sneeuw ligt.
O ja, afgelopen weekend de honderd soorten aangetikt, allemaal op de fiets of lopend.

zondag 20 januari 2013

Siberische omstandigheden

Zaterdag 's morgens met Peter Spierenburg weer een rondje gefietst door het grootste gedeelte van "ons" atlasblok. De duinen en strand hebben we letterlijk en figuurlijk links laten liggen want door de sneeuw van afgelopen week waren de fietspaden daar weer niet begaanbaar. Het zal voornamelijk een Snippen tochtje worden want Watersnip en Bokje ontbreken nog op ons soortenlijstje. Peter is er nog niet en ik geniet even van een Grote Gele Kwikstaart en een Zanglijster die in een kwelslootje aan het foerageren zijn langs de Duinweg. 
Langs de Duinweg speuren we alle kwelslootjes af maar kunnen hier nog geen snippen vinden. Via de Kraaierslaan rijden we naar de Bavo, maar het is stil overal. De vrij krachtige noord-oosten wind en een temperatuur van -5 graden is daar natuurlijk debet aan. De eerste Watersnip vind ik bij de Bavo, Peter ziet de vogel helaas niet maar we vinden er vast nog wel een paar in het Langeveld. Bij en op het Oosterduinse meer is het rustig weinig eenden op de plas. In de Elsen een groepje Sijzen en dat is het eigenlijk wel. In polder het Langeveld vinden we langs de Wilgendam een groepje van 4 Watersnippen. De wind maakt het ijzig koud in de polder en dus word het tijd voor een warm bakkie koffie. In de de hoek bij het zweefvliegveld staan we aardig in de luwte en daar warmen we ons even op met koffie en bevroren stroopwafels. Als we hier staan zien we ineens een roofvogel even uit een slootkant omhoog komen, te kort om te zien wat het is maar even later zien we hem weer en het is een prachtig mannetje Blauwe Kiekendief. De bollenpercelen zijn leeg, op een enkele Zwarte Kraai na, de groepen Holenduiven lijken allemaal verdwenen. In het stuk natuurontwikkeling langs de Binnenduinrand zitten wat Koperwieken en een enkele Glanskop en als we daar lopen vliegt er nog een Wulp over. We fietsen nog even richting de Langervelderslag omdat Ab Steenvoorden een Ruigpootbuizerd naar zuid zag gaan vanaf de provinciegrens. Helaas zien we die niet. In de buurt van het Kapellebos zoeken we tevergeefs naar Bokjes. Wel horen we hier een Kleine Bonte Specht. Langs de Randweg op het grasland bij de Sancta zien we twee Grote Zilverreigers, wat een geweldige beesten zijn dat toch zeker als ze vliegen boven de besneeuwde weilanden en dan nog witter lijken dan ze al zijn. Ook op een andere plek waar we eigenlijk wel een Bokje verwachten vinden we niets. We fietsen weer richting Noordwijk en doen nog een laatste poging langs de Duinweg. Nu is het wel raak twee Bokjes binnen het atlasblok en 1 erbuiten. Verder nog 3 Wintertalingen en 11 Watersnippen

Zondagmorgen stap ik op de fiets richting het Valkenburgse meer en Lentevreugd. Gelukkig wind mee want het is haast Siberisch -6 en een harde noord-oostenwind doet de gevoelstemperatuur dalen naar -15 of zo iets. Op het meer is niet veel te beleven en dus fiets ik maar snel door naar Lentevreugd waar ik een korte wandeling maak. Een IJsvogeltje en drie Bokjes is de oogst van dit korte rondje. Op de vlakte van Lentevreugd is het niet echt plezierig en dus fiets ik maar naar de Cantineweg. Vanaf de fiets  zie ik hoe de Grote Zilverreiger word opgejaagd uit de kreek. De duinen bieden nog enigszins beschutting tegen de wind en dat is wel lekker. Op de oude plas zitten 14 Wilde Zwanen, waarvan twee juveniele, een Nonnetje en een stuk of zeven Krooneenden. Op de nieuwe of grote plas zitten een aantal Wilde Zwanen op het ijs en hier vind ik ook een Roerdomp tussen het riet. Af en toe komen er groepjes Kramsvogels over en roepende Wulpen. Het is inmiddels twaalf uur geweest en de kachel begint te lonken. Op de terugweg fiets ik nog even een stukje om en vind een Waterral en een Bokje in een nog niet dichtgevroren slootje. Dan maar snel naar huis voor een bakkie en wat eten want het is toch wel erg guur aan het worden. Als dat gebeurt is moet de hond nog even uitgelaten worden en daarna wil ik eigenlijk nog even terug naar dat Bokje voor eventueel een plaatje. Als ik nog maar net met de hond loop begint het te sneeuwen en dus laat ik dat Bokje maar voor wat het is en loop naar de Klinkenbergerplas. Hier vind ik gelijk 2 Roerdompen, waarvan er een stokstijf blijft staan als ik hem en hij mij ziet. Met mijn mobiel kan ik een plaatje maken en laat dan de vogel weer met rust ze hebben het al moeilijk genoeg met dit weer.
Roerdomp | Bittern (Botaurus stellaris)

Het sneeuwt inmiddels behoorlijk en het heeft wel wat weg van een sneeuwjacht want de sneeuw komt horizontaal langs me heen. Verder nog 4 Waterrallen verspreid langs de plas, twee Dodaars en 2 Kleine Zwanen. Die laatste zijn nog een nieuwe Oegstgeest soort voor mij.