dinsdag 1 januari 2013

Rust

DE BESTE WENSEN EN EEN GEZOND EN VOORSPOEDIG NIEUWJAAR

Nieuwjaarsmorgen 2013, de regen komt met bakken uit de lucht dus ik draai me heerlijk nog een keer om. Als het tegen elf uur droog begint te worden loop ik even rondje met de hond door de wijk. Het is stil, bijna angstaanjagend stil geen geknal van vuurwerk meer, geen auto's en mensen op straat. Heerlijk weer even genieten van rust en stilte om je heen na dagen van lawaai! Ook de vogels lijken het alweer vergeten te zijn, de Huismussen in de straat kwetteren er weer vrolijk op los. De mezen weten de weg naar de voersilo's in de tuin weer te vinden, maar niet alleen de mezen ook het mannetje Keep is er weer. Zelfs een Putter komt even eten, leuk. 
Na de lunch even op de fiets gestapt zomaar ergens heen zonder doel ik zie je wel waar ik uitkom. De Klinkenbergerplas, leeg op een paar honderd Smienten  wat Futen en een eenzame Dodaars na dan. In een polder bij de Kaag scharrelt een Grote Gele kwikstaart op een mestvaalt in het waterige winterzonnetje. Hier ook twee Grote Zilverreigers en een jagende Buizerd
De Ransuil die ik vind weet zich ontdekt en houd me met een oog in de gaten, snel een plaatje en dan laat ik hem weer met rust.


Ransuil |Long-eared Owl (Asio otus)

Een mooie groep Goudplevieren komt zwijgzaam overvliegen evenals een groepje Grauwe Ganzen die echter niet zo zwijgzaam zijn.
Als ik terug fiets naar huis hoor ik Boomklevers en je zou haast denken dat ze het voorjaar al in de kop hebben, luid roepend zitten de twee vogels al achter elkaar aan en dat terwijl het nog winter moet worden. Zij zullen tot ze op het nest zitten geen rust hebben.

maandag 31 december 2012

Even terug kijken

Zo aan het eind van het jaar kijk je altijd weer eens even terug naar de voorbije 12 maanden wat is er allemaal weer voorbij gekomen dit jaar.
Het afgelopen jaar zag ik acht, voor mij, nieuwe soorten in Nederland. De eerste was een Papegaaiduiker die op 21 januari langs de telpost bij hotel Savoy over zee vloog.
De Giervalk die overwintert heeft in Zeeuws Vlaanderen was niet nieuw, maar voelde wel zo na een nogal onbevredigende waarneming in de mist van noord Groningen in 2008.
Het duurt tot April eer er weer wat nieuws voor me opduikt. Op de vroege ochtend van 13 april twitchen we met 6 man de Grijze Wouw bij Keent in Noord-Brabant. Koninginnedag krijgt een zilveren randje met twee langs trekkende Roodstuitzwaluwen over de zeereep bij de Wassenaarseslag. Diezelfde Koninginnedag levert ook nog een andere leuke soort op namelijk een Rosse Franjepoot (zeldzaam in april) die een flitsbezoek brengt aan het Valkenburgse Meer en bijvangst is bij de waarneming van 2 Zwarte Ibissen op het vliegveld. Twee dagen later sta ik 's middags ineens ergens in de buurt van Arnhem naar een Bergfluiter te kijken en luisteren. Met m'n telefoon maak ik een bewijsplaatje door de scoop.


Bergfluiter

De Kleine Kokmeeuw die begin juni ineens twitchbaar is op Texel kost heel wat meer moeite volgens mij ben ik er een keer of drie geweest eer hij in de pocket was. Maar op 9 juni lukt die dan eindelijk.


Kleine Kokmeeuw


Gelukkige waarnemers bij de Kleine Kokmeeuw

Een soort die niemand had verwacht en zeker niet eind Juli duikt op zaterdag 28 juli op bij de haven van Lauwersoog. Een Kortbekzeekoet laat zich de volgende morgen fenomenaal bekijken langs de Kustweg. De vogel zit zelfs geruime tijd op de dijk wat fraaie plaatjes oplevert.





Kortbekzeekoet

In het najaar is er een ware influx van Siberische Boompiepers in Nederland. Op de waddeneilanden duiken er vele op soms zelfs een groepje van drie vogels! Als er een gevonden word op Texel ga ik daar natuurlijk heen. Als we daar aan het zoeken zijn krijg ik bericht van mijn goede vriend Maarten Wielstra dat hij er een gevonden heeft op zijn local patch bij de Bavo in Noordwijkerhout op nog geen 2 km van mijn werk. En zo zie ik die dag twee Siberische Boompiepers in 2 provincie's.
De laatste nieuwe van dit jaar is de Steppeklapekster die eind oktober word gevonden op Texel, een erg leuke soort. 
Maar buiten de nieuwe soorten was er natuurlijk meer dit jaar;
Zo waren er de drie! Humes Bladkoningen in Katwijk waarvan ik er een zelfs heb horen zingen! erg bijzonder want dit is voor het eerst in Nederland dat er een Humes zingend werd gehoord!
Een Kleine Klapekster midden in Amsterdam, een zelf gevonden Draaihals in de duinen bij Noordwijk. Dit jaar zag ik maar liefst twee verschillende Krekelzangers, dit hadden er drie kunnen zijn maar de vogel in Amsterdam laat ik lopen.
Augustus is een erg productieve maand, drie zelf gevonden soorten, 2 Poelruiters, een Lachstern en als verjaardag cadeau twee Kleinste Jagers als nieuwe huissoort. De Bairds Strandloper op het Wassenaarse strand was een mooie afsluiter van de maand.


Bairds Strandloper

De zeetrek bracht dit jaar enkele leuke en een verrassende soorten, Kleinste Jagers, redelijke aantallen Grauwe en Noordse Pijlstormvogels. Dit jaar helaas geen Vale Pijl gezien, Vale Stormvogeltjes waren dit jaar ruim vertegenwoordigt met 11 exemplaren. 14 September komt de eerste KLAPPER in de vorm van een KUHLS PIJLSTORMVOGEL voorbij. 5 Oktober is het weer raak een STORMVOGELTJE vliegt rustig langs de telpost bij Savoy.
De MEGA KLAPPER van dit jaar is voor mij tevens de afsluiter van het landtrektellen dit jaar op de Puinhoop, zondagmorgen 11 november zie ik met een select aantal trektellers een adulte man ZWARTKEELLIJSTER over de telpost vliegen. De lijster blijft aan ons voorbehouden want hij kan niet meer worden teruggevonden op de plek waar hij leek te landen.
Natuurlijk was er er dit jaar ook frustratie zoals bij de waarneming van een mogelijke juveniele Bastaard of Schreeuwarend die ik zag in de Elsgeesterpolder bij Voorhout. De vogel kon na lang zoeken niet meer worden teruggevonden en zal helaas als niet gedetermineerd in mijn boekje blijven staan.
Zo terug kijkend is het weer een leuk jaar geweest met vele leuke waarnemingen, kwaliteit was het geen kwantiteit, de hoeveelheid soorten die je in een jaar ziet vind ik niet zo belangrijk meer. Ok het is leuk als je veel soorten ziet maar om nou jaar in jaar uit stad en land af te rijden voor een zo groot mogelijke jaarlijst heeft naar mijn idee weinig met vogels kijken te maken. Het is niet anders dan het afrijden en afstrepen van soortjes en je ego strelen met een hoge notering in een of ander lijstje waarvan na een jaar of wat geen mens meer weet hoe dat lijstje er uit zag en daarmee spreek ik uit ervaring.