vrijdag 4 februari 2022

Dwerggors in Noordwijk

 Het zal ongetwijfeld te maken hebben met waarnemerseffect dat er vrijwel ieder jaar wel een overwinterende Dwerggors word gevonden in de buurt van Noordwijk. Ook speelt natuurlijk mee dat er voldoende geschikte percelen zijn waar ze op kunnen duiken. Maar door het steeds meer "aanharken" van het landschap nemen dat habitat snel af.

De vogel zit nu op een oude kwekerij van siergrassen dus met de hoeveelheid voedsel die daar te vinden is voor de Dwerggors zit het wel goed. Maar helaas ook deze kwekerij waar deze vogel zit staat op het punt om te verdwijnen en wat er voor in de plaats komt is de vraag.

Als ik aankom is de vogelmaar slechts nu en dan in beeld en laat hij zich  soms zien tussen het Siergras. Meestal zijn Dwerggorzen niet schuw en laten ze zich aardig benaderen maar dat is met deze vogel niet het geval, wat komt door het gezelschap wat hij heeft. Namelijk een vijftal Rietgorzen die bij het minste of geringste opvliegen en de Dwerggors vliegt dan vrolijk mee.

Maar geduld word beloond en aan het eind van de middag lukt het om nog een paar aardige plaatjes van deze vogel te maken.



Dwerggors | Little Bunting (Emberiza pusilla)


Geelsnavelduiker en meer

 Zaterdag 22 januari 2022

Als ik hoor dat er een Geelsnavelduiker rondzwemt in de vissershaven van Stellendam hoef ik niet lang na te denken. Ik app Frank, met de overbodige vraag, of hij zin heeft om te gaan en een uurtje later rijden we richting Stellendam. 

Bij aankomst zwemt de vogel net dicht onder de kant en dus gelijk maar een aantal foto's gemaakt en daarna pas uitgebreid bekeken met de kijker en telescoop.




Geelsnavelduiker | Yellow-billed Loon (Gavia adamsii)

De vogel zwemt hierna naar de andere kant van de haven en aangezien we geen zin hebben om daar naartoe te rijden laten we het voor wat het is.

De vorige (en ook mijn enigste) zag ik op grote afstand op het Grevelingenmeer in 2013

Niet ver daar vandaan zit nog een Amerikaanse Smient die we ook nog even met een bezoekje vereren. De vogel is alleen te zien vanuit een vogelkijkhut. Die hut ziet er vanaf de buitenkant prachtig uit, kosten nog moeite zijn gespaard. Maar de lol vergaat je snel als je de hut betreed. De kijkgaten zijn in de vorm van wibertjes met houtblokken eronder waar je op kan zitten, die zijn te laag, geen ruimte om een statief neer te zetten en een ongelijke vloer! Wat een mislukking is dit zeg en het schijnt ook nog eens 1 tot 1,5 miljoen euro gekost te hebben. OVER DE BALK. En dan zien we de Amerikaanse Smient ook nog eens heel slecht, slapend met de kop in de veren op grote afstand.

Middelste Zaagbek | Red-breasted Merganser (Mergus serrator)


Grote Zaagbek | Goosander (Mergus merganser)

We vervolgen onze weg en rijden naar de Brouwersdam waar het tamelijk leeg is op het gebruikelijke spul na. Bij de spuisluis zwemt nog een mooie Alk, voor mij ook niet alledaags.
 

Alk | Razorbill (Alca torda)

Een bij Schelphoek verblijvende Zwarte Rotgans mag ook nog op het lijstje van vandaag worden bijgeschreven.

Zwarte Rotgans | Black Brant (Branta bernicla nigricans)

Op de terugweg naar huis moet er ook nog even getankt worden en tijdens die tankstop vind Frank an passant nog een Witbuikrotgans die in zijn uppie tussen wat Grauwe Ganzen loopt te foerageren,




donderdag 3 februari 2022

Zoogdieren

Het is zie ik al weer meer dan een jaar geleden dat ik hier wat schreef, de Zwartkeellijster van Utrecht is helaas niet voor de derde winter op rij teruggekeerd.

Begin januari breng ik een bezoek aan ons nationaal park De Hoge Veluwe, m'n doelsoort zie ik niet maar wel een zestal Wilde Zwijnen en een stuk of twintig Edelherten.

Wild Zwijn | Eurasian Wild Pig (Sus scrofa) 

 Twee weken later is het reisdoel de Weerribben, in dit gebied is het mogelijk om met wat geduld Otters voor de lens te krijgen en dus zitten Max en ik al rond zonsopkomst in de hut te wachten op wat komen gaat. Ondertussen vermaken we ons wat met de aanwezige Nonnetjes en Grote Zaagbekken.

Grote Zaagbek | Goosander (Mergus merganser) female
  
Nonnetje | Smew (Mergellus albellus) male
 

En dan ineens is er activiteit naast de hut, Max hoort geknaag in de Wilgen en ja hoor daar is een Otter! Het beest laat zie een tijdje mooi zien en verdwijnt dan om de hoek uit ons gezichtsveld. 


Europese Otter | European River Otter (Lutra lutra)

Omdat we nog wat tijd over hebben rijden we op de terugweg door de Flevopolder en dat levert,  naast een fraaie maar wat ver van de weg zittende Ruigpootbuizerd, nog wel een tweetal mooi over de auto vliegende Zeearenden op.


Zeearend | White-tailed Eagle (Halieetus albicilla)