maandag 6 februari 2017

Kuifduiker op de Klinkenbergerplas

Als ik vanmorgen bij de Klinkenbergerplas kom zie ik de Kuifduiker gelijk al zwemmen bij het strandje. Na wat foto's gemaakt te hebben loop ik met de hond een rondje langs de plas. De meeste Smienten zijn nog niet terug van het nachtelijke foerageren op de weilanden in de buurt en dus is de plas redelijk leeg. Het is heerlijk weer, windstil en dus voelt het niet koud aan. Een Torenvalk zit op de uitkijk bij het spoor, altijd leuk om te zien.

Torenvalk | Common Kestrel (Falco tinnunculus)

Als ik bij de zuidkant van de plas kom zie ik de Kuifduiker zwemmen bij de vissteigers. Op het moment dat hij onderduikt loop ik voorzichtig naar de waterkant en ga daar rustig op m'n hurken zitten wachten tot hij weer bovenkomt. Tot mijn grote verbazing maar natuurlijk ook blijdschap blijft hij vlak voor me zwemmen en zelfs onze hond weet hem niet van zijn stuk te brengen. Ik ben dan ook meer dan tevreden over de foto's.






Kuifduiker | Horned Grebe (Podiceps auritus)

De Kuifduiker is de laatste jaren steeds vaker in de winter op de plas te vinden, de eerste op waarneming.nl geregistreerde waarneming is uit 2006, twee vogels. Daarna de twee vogels in 2011, die ik er zelf vond,  en dan volgen 2015, 16 en 17 op rij.  Het lijkt er dus op dat het een jaarlijkse wintergast word.

zondag 5 februari 2017

Siberische Taiga

Vanmiddag nog maar even naar de Siberische Taling in de Zwetterpolder bij Noordwijkerhout gereden, de vogel zit jammer genoeg nog steeds op grote afstand maar is door de telescoop goed te bekijken.

Siberische Taling | Baikal Teal (Anas formosa)

Maar er zit nog meer leuks in de buurt! namelijk een Taigaboomkruiper op het terrein van de Willem van der Bergh stichting in Noordwijk. Deze vogel is gistermorgen gevonden door Casper Zuyderduyn. Samen met Fred Klootwijk, Jurren Koerts, en Sam Gobin en nog enkele andere vogelaars gaan we na de Siberische Taling hier nog naar op zoek.
Sam en ik horen een aantal roepjes maar kunnen de vogel niet lokaliseren. Garry Bakker is echter wel zo scherp om de vogel in beeld te krijgen, hoog tegen het duin laag in een boom tussen de takken en dus slecht te zien.
Het duurt echter niet lang tot de Taigaboomkruiper zich verplaatst en op een meter of vijf voor ons gaat foerageren, een erg gave waarneming.



Taigaboomkruiper | Eurasian Treecreeper (Certhia familiaris)

Het is inmiddels al tegen de klok van vijf maar toch rij ik nog even langs de Klinkenbergerplas, om de daar vanmorgen gemelde Kuifduiker te proberen. Die kan ik echter zo gauw niet vinden dus die zal moeten wachten tot morgen, als hij tenminste niet er vandoor gaat vannacht.