zaterdag 1 juni 2013

Je krijgt er nooit genoeg van

Vanmorgen toch nog maar weer even naar de Kleine Klapekster gefietst, het is en blijft een geweldige vogel! Helaas is er ook iets dat zich fotograaf waant aanwezig die het nodig vind om achter de vogel aan te moeten gaan lopen en ook nog eens kwistig met meelwormen loopt te strooien, triest!! De man is en werd door verschillende vogelaars aangesproken op zijn gedrag maar hij trok zich er niets van aan.
Dezelfde kerel liep vorig jaar bij een Roodkopklauwier in de Kennemerduinen ook al de boel te verzieken voor andere vogelaars door samen met twee anderen maar achter de vogel aan te blijven rennen dwars door verboden gebied.
De vogel blijft vanmorgen door de wind veel in de luwte zitten en is geregeld geruime tijd uit beeld.


Kleine Klapekster | Lesser Grey Shrike (Lanius minor)

Waar je ook geen genoeg van kan krijgen zijn Patrijzen, er lopen er twee vanmorgen rond te scharrelen in de buurt van de Kleine Klapekster.

vrijdag 31 mei 2013

Kleine Klapekster op de fietslijst

Vanmorgen word ik wakker van een berichtje van Bas van der Burg, de Kleine Klapekster is nog niet verdwenen! Dit is dankzij het weer denk ik. Vannacht om twaalf uur was het al een beetje mistig en zo ook vanmorgen. Na de vogel "gepiept" te hebben op de Dutch Bird Alerts en na twee bakken koffie stap ik op de fiets richting de Elsgeesterpolder. Weer een bonussoort op de fietslijst (http://keeponbirding.blogspot.nl/2013/01/wat-is-er-mogelijk.html), nr. 182, op naar de 200 -:)


Kleine Klapekster | Lesser Grey Shrike (Lanius minor) Foto's Rene van Rossum

donderdag 30 mei 2013

KLEINE KLAPEKSTER

Als ik onderweg naar de Terekruiter bij Haarlem ben krijg ik een What's App van Ab Steenvoorden dat hij een Kleine Klapekster gevonden heeft in de Elsgeesterpolder! Direct ben ik toen maar omgedraaid en teruggereden naar Voorhout waar ik een 20 minuten later naar een erg mooie Kleine Klapekster sta te kijken met Ab en Rene van Rossum die er net even eerder is dan ik. Met z'n drieën zien we de vogel werkelijk fantastisch op een meter of 15 op de paaltjes zitten en zo nu en dan mooi jagen op een insect, geweldig!

Kleine Klapekster | Lesser Grey Shrike (Lanius Minor)


Het is toch wel bijzonder om in drie dagen tijd drie verschillende Klauwieren te zien op nog geen tien km uit elkaar, eerst de Roodkopklauwier in Polders Poelgeest, en nog twee Grauwe Klauwieren (Vrouw in Polders Poelgeest, Man op de Strengen in Warmond). Willem-Jan Hooymans moet haast wel voorspellende gaven hebben want een mail van afgelopen woensdag sluit hij af met de profetische woorden; en nu op naar een Kleine Klapekster.

dinsdag 28 mei 2013

En weer een Klauwier

Vanmiddag krijg ik een belletje van Willem-Jan Hooymans, hij heeft een adult mannetje Grauwe Klauwier gevonden in het gebied De Strengen. Dit is een eiland dat ligt in de Kagerplassen tegen de Leidse Merenwijk. Na het eten fiets ik er samen met Fred Klootwijk naar toe. De vogel laat zich prachtig bekijken boven in een Meidoorn. Hij is erg actief met het vangen van Hommels en andere insecten. Zo nu en dan zit hij zachtjes te zingen, de laatste keer dat ik dat hoorde was een paar jaar geleden op Lentevreugd.


Grauwe Klauwier | Red-backed Shrike (Lanius collurio)

Het is toch best bijzonder om in twee dagen tijd drie Klauwieren te zien op nog geen drie km bij elkaar vandaan, na gisteren de Roodkopklauwier en een adult vrouwtje Grauwe Klauwier nu een adult man, helemaal gaaf! Ik dacht eerst dat het gisteren een tweede kalenderjaar mannetje was in de Klaas Hennepoelpolder maar vanavond kreeg ik een berichtje van Robert van der Meer dat het toch een adult vrouwtje was. Klauwieren ruien in hun overwinteringsgebied en hebben dus in hun tweede kalenderjaar al een adult kleed. Weer wat geleerd.
Er lijkt toch wel een influxje te zijn geweest want gisteravond werd er ook een Grauwe Klauwier gevonden in Katwijk in de Coepelduinen.

Fred Klootwijk zoekt het hogerop, de ontdekker Willem-Jan Hooymans kan er om lachen.

Leuk voor mij is ook de waarneming van een Grauwe Vliegenvanger, een soort die ik nog niet op mijn fiets/wandellijstje had. De stand van dit lijstje is nu 181 soorten, allemaal gezien zonder gebruik te maken van de auto. De 200 komt in zicht. De beide Klauwieren waren "bonussoorten" waar ik niet direct op had gerekend toen ik begin dit jaar het lijstje maakte van soorten die mogelijk waren.
Vanmorgen vroeg tijdens een telling voor het Bollenvogelsproject in het Langeveld, een Rosse Grutto die even ter plaatse is op het enige weiland in de polder. Verder o.a. twee paartjes Engelse Kwikstaart, een paartje Patrijzen en een vrouwtje Tapuit (late door trekker). 

maandag 27 mei 2013

Twee knallers in Polders Poelgeest

Vanmorgen is er een tweede kalenderjaar mannetje Roodkopklauwier gevonden in de polder, na het werk heb ik de vogel even snel bekeken en na het eten ben ik nog terug gegaan om een plaatje te maken van deze voor mij nieuwe soort voor het gebied en de regio. Het was weer gezellig met alle lokale en wat regionale vogelaars. Top!

Roodkopklauwier | Woodchat Shrike (Lanius senator)

We staan wat te kletsen als Gijsbert Twigt ineens roept, he Rein er zit hier volgens mij een Grauwe Klauwier! De vogel zit in het riet en vliegt iedere keer een stukje en is niet direct te zien te krijgen voor iedereen. Als de vogel naar de overkant vliegt gaan we daar met een paar man zoeken maar hij is inmiddels weer teruggevlogen naar de kant waar we net stonden. Dan vliegt hij naar het midden van het gebied waar hij boven in een afgestorven Lisdodde gaat zitten. Het lukt me om dan een bewijsplaatje te maken.
Grauwe Klauwier | Red-backed Shrike (Lanius collurio)

Hierna vliegt de vogel het helyofytenfilter in en verdwijnt daar in een van de vele Wilgen die er tussen het riet staan en word de vogel niet meer teruggevonden. 
Deze beide Klauwieren zijn allebei nieuw voor "ons" gebied, en dat op een dag.