zaterdag 28 maart 2015

Tasmanie 3

Na een lang weekend doorgebracht te hebben rond Hobart en het Tasman Schiereiland zijn we weer terug in de omgeving van Launceston. Terwijl Conny met haar nicht aan het shoppen is in de stad breng ik een bezoekje aan Tamar Island, een wetland gebied in de Tamar River. Hoewel het niet erg rijk is aan vogelsoorten is er voor mij genoeg te zien en het is een mooie wandeling.
Tamar River bij Launceston

Superb Fairy-wern (Malurus cyaneus)
Caspian Tern (Hydroprogne caspia)
Deze Reuzenstern was de eerste vogel die je ook bij ons tegen kan komen die niet geïntroduceerd is op Tasmanië, want geïntroduceerde soorten hebben ze genoeg daar. De Huismussen populatie is daar gezonder als hier in Nederland, maar ook zag ik al Groenlingen, Putters, Spreeuwen en Merels. Al deze soorten zijn hier in verleden door de Engelsen mee naar toegenomen, net als vele planten met als doel het land te verengelsen. 
Grey Teal (Anas gracilis)
Welcome Swallow (Hirundo neoxena)
Purple Swamphen (Porphyrio porphyrio)


Silvereye (Zosterops lateralis)
Mainland Tiger Snake (Notechis scutatus)
Ik baalde afgelopen weekend wel een beetje nadat Conny een Mainland Tiger Snake gezien had bij Eagle Hawkneck terwijl ik nog bij een vogel stond te kijken maar vandaag werd dat ruimschoots goed gemaakt door dit exemplaar wat heerlijk lag te zonnen naast de boardwalk.
Eastern Great Egret (Ardea modesta)
Dragonfly (?)

's Middags zit er in de tuin een paartje Eastern Spinebill's


 Eastern Spinebill (Acanthorhynchus tenuirostris)
In de avond ga ik samen met een neef op pad met een spotlight, we zien diverse soorten zoogdieren maar de ontmoeting met een Tasmanian Masked Owl is toch wel het hoogtepunt van de avond! De als Endangered te boek staande Tasmanian Masked Owl lijkt erg op onze Kerkuil maar is een stuk donkerder. 
Bennett's Wallaby (Macropus rufogriseus)
Common Brushtail Possum (Trichosurus vulpecula)
Common Ringtailed Possum (Pseudocheirus peregrinus)
Brown Tree Frog (Litoria ewingii)
Tawny Frogmouth (Podargus strigoides)
Als afsluiting van deze fraaie avond zien we als hij me weer terug brengt deze Tawny Frogmouth zitten. In het licht van de autolampen lukt het om zonder flits deze foto te maken.
Maar de koek was nog niet op deze avond! Als we voor we gaan slapen nog even naar buiten lopen zit er een Southern Boobook op het hek voor het huis. Geen slechte avond met twee soorten uilen en een nachtzwaluw.

donderdag 26 maart 2015

Tasmanie 2

Deze Mierenegel wilde niet erg meewerken aan een leuk fotomomentje, voor dat ik afgedrukt had besloot hij al de benen te nemen en z'n achterste te laten zien -;).
Echidna (Tachglossus aculeatus setosus)
Zien we ze hier in Nederland steeds vaker als exoot daar kom je ze net als onze Knobbelzwaan in grote aantallen tegen.
 Black Swan (Cygnus atratus)
De foto's hieronder zijn gemaakt op het Tasman schiereiland waar Port Arthur ligt.
Port Arthur
Port Arthur is een voormalige Engelse strafkolonie die op deze plek was gesitueerd omdat ontsnappen daar vrijwel onmogelijk was. Omgeven door de zee en slechts ontsloten via een slechts 30 meter nauwe doorgang aan de noordzijde, Eaglehawk Neck. Er was niet veel voor nodig om voor een aantal jaren naar Port Arthur gestuurd te worden, het stelen van een b.v. brood was al goed voor een aantal jaren deportatie.
 New Holland Honeyeater (Phylidonyris novaehollandiae)
 Scarlet Robin (Petroica boodang)
Wat meeuwen betreft is het lekker overzichtelijk op Tasmanië, er zijn daar maar twee veel voorkomende soorten, de Pacific Gull en de Silver Gull. Een schaarse soort is dan nog de Kelp Gull,  als je een andere ziet als deze drie dan weet je gelijk dat je een dwaalgast te pakken hebt.
 Pacific Gull (Larus pacificus)
Black-faced Cormorant (Phalacrocorax fuscescens)

 Yellow-throated Honeyeater (Lichenostomus flavicollis) E
 Chestnut Teal (Anas castanea)
Laughing Kookaburra (Dacelo novaeguineae)
 Green Rosella (Platycerus caledonicus) E

Beautiful Firetail (Stagonopleura bella bella)

zondag 22 maart 2015

Tasmanie 1

Onze reis naar Australië was niet echt een vogelreis, de eerste twee weken hebben we bij en met familie doorgebracht op Tasmanië maar tussendoor was er natuurlijk best wel gelegenheid om naar vogels te kijken en wat foto's te maken. 
Tasmanië kent een heel aantal endemen, soorten die alleen daar voorkomen, en als ik daar een foto van heb dan zal ik daar een E bijzetten. 
Hieronder wat foto's van de eerste twee dagen.
White-faced Heron (Egretta novaehollandiae)
Yellow Wattlebird (Anthochaera paradoxa) E
 Pacific Black Duck (Anas superciliosa)
 Australian Magpie (Cracticus tibicen)
Grey Butcherbird (Cracticus torqautus)
 Hoary-headed Grebe (Poliocephalus poliocephalus)
 Australian Wood Duck (Chenonetta jubata)
Tasmanian Native Hen (Tribonyx mortierii) E
 Superb Fairy-wern (female) (Malurus cyaneus)
 Masked Lapwing (Vanellus miles)
Yellow-tailed Black-Cockatoo (Galyptorhynchus funereus)