zaterdag 17 december 2011

Berkheide

Na een vergeefs tochtje naar Scheveningen, de Grote Burgemeester was verdwenen, ben ik maar gaan  lopen met de hond in Berkheide. Vanmorgen is daar door Maarten Langbroek een Siberische Tjiftjaf gezien en gehoord. Helaas zijn er geen geluidsopnames van deze vogel gemaakt wat voor dit soort wel belangrijk is voor eventuele aanvaarding. Bij het Grote Meer kom ik Piet Schaap en Gijbert van der Bent tegen die de vogel ook even hebben gezien maar niet hebben horen roepen. Zelf kan ik de vogel niet meer vinden, wel zie ik sinds lange tijd weer eens een twee vrouwtjes Goudvink in Berkheide. Afgelopen maandagmiddag was de Bonte Kraai even ter plaatse op de Vrieze Wei maar toen had ik alleen een kijker bij me dus probeer ik het nu nog maar weer eens om hem terug te vinden. Als ik bij de Vrieze Wei aan kom lopen komt de vogel hier net naar toe vliegen maar na even gezeten te hebben vliegt hij gelijk weer op en gaat achter een duintop zitten. De vogel is erg schuw en laat zich slecht benaderen maar het lukt uiteindelijk toch om een paar plaatjes van de vogel te maken als hij bovenin een struik gaat zitten tussen de Zwarte Kraaien in het Dorendel.




Bonte Kraai | Hooded Crow (Corvus cornix)

Met deze plaatjes ben ik de dip van de Burrie en en Sib Tjif weer gauw vergeten, afgelopen winter heb ik best wel een paar keer achter dit beest aangelopen om een foto te maken en nu is het dan eindelijk gelukt.

maandag 12 december 2011

Een vrije dag

Vandaag een vrije dag en na een rustige start tegen half twaalf even op de fiets naar de Klinkenbergerplas gegaan. Onderweg heb ik bijna een botsing met een Houtsnip die op minder dan ooghoogte tussen de huizen doorvliegt en mij kruist op het fietspad en voor me uitvliegt. Dit soort onverwachte waarnemingen zijn toch altijd de leukste. Op "de Klink" weinig spannends, veel (8/900) Smienten met weinig anders er tussen. Wat Krak- en Slobeenden en enkele Futen. Langs de kanten zwemmen drie Dodaars en daarmee heb je het wel gehad.
Dodaars | Little Grebe (Tachybaptus ruficollis)

Na een half uurtje heb ik het wel gezien daar, de zon schijnt en het is niet zo koud en dus fiets ik ook nog maar even naar Poelgeest. Ook daar is het rustig, veel Wintertalingen en Slobeenden. De wind begint aan te trekken en het word ondanks de zon wat frisjes. Een Waterral roept vanuit het dichte riet, en de Krakeenden zoeken daar beschutting voor de wind.

Krakeend | Gadwall (Anas strepera)

Als ik terug naar huis fiets vliegt er in het villawijkje een Groene Specht op van een grasveld en wat doet een Groene Specht als je hem wilt fotograferen? nou dan gaat hij aan de kant van de boom zitten waar je hem niet ziet.


zondag 11 december 2011

Weer geen Buidelmezen

Vanmorgen was ik met het eerste licht weer in de polder van Poelgeest, zo´n 250 Grauwe Ganzen kiezen het luchtruim als ik aan kom fietsen. De "wilde" Canadese Ganzen vinden het wel best en blijven liggen. Maar langzaam word het vogelbaar licht maar de Waterpiepers laten zich ook goed horen als er twee het gebied uitvliegen. Een Grote Zilverreiger vliegt op uit de Veerpolder en verdwijnt uit het gebied. In het riet zit een Roodborst luid te tikken maar van de Buidelmezen net als gisteren weer geen spoor. 's Middags probeer ik het nog maar eens een keer, en weer zie ik ze niet zouden ze dan nu echt vertrokken zijn of logeren ze in het weekend elders? Samen met Peter Spierenburg zie ik nog een groep van 25 Kemphanen overvliegen en nemen we nog een overvliegend Bokje waar. Een overvliegende juveniele Havik zorgt even voor paniek onder de vele Kieviten maar de Havik heeft er geen oog voor en vliegt strak door richting de Kaag. Wie weet duiken die Buidelmezen van de week weer op maar daar heb ik toch wel een hard hoofd in.