zaterdag 11 mei 2013

Leuke binnenlandsoort

Vanmorgen krijg ik een what's app van Jan Wierda dat er kortstondig een Rosse Grutto in de Veerpolder bij Poelgeest aanwezig was, leuk. Dat is een nieuwe soort voor het gebied. Als het aan het eind van de middag even droog is ga ik er ook even kijken. Het mannetje Zomertaling is er nog evenals 2 Bosruiters en een 6 tal Kleine Plevieren. Als ik even de Grutto's afkijk of er misschien nog geringde vogels tussen zitten zie ik dat de Rosse Grutto er toch nog zit. De vogel is nog helemaal in winterkleed.




Rosse Grutto | Bar-tailed Godwit (Limosa lapponica)

Rosse Grutto's zijn over het algemeen langs de kust te vinden, in het binnenland zijn ze schaars. 
Fred Klootwijk die inmiddels ook gearriveerd is ziet nog een van de Temmincks Strandlopers lopen, de andere twee lijken vertrokken te zijn.

donderdag 9 mei 2013

Poelgeest

Het aantal Bosruiters in de polder Poelgeest is de laatste dagen nogal wisselend, het is een komen en gaan. Vooral afgelopen dinsdagavond was dit het geval toen vielen er constant kleine groepjes in om even later weer verder te trekken. 26 doortrekkers en 8 tot 10 vogels ter plaatse, qua aantallen een absoluut record voor de polder. Vandaag zaten er nog vijf.
Bosruiter | Wood Sandpiper (Tringa glareola)

Bergeenden waren vroeger vooral als broedvogel te vinden in de Hollandse duinen waar ze broeden  in grondholen. Met het toenemen van de Vos in de duinen zijn ze daar nu vrijwel verdwenen en broeden ze nu meer in het binnenland. Ieder jaar broeden er wel een of twee paartjes in de polder. 
 Bergeend | Common Shelduck (Tadorna tadorna)

Vanmiddag waren er twee mannetjes Zomertaling, een in de Veerpolder en een in de Klaas Hennepoelpolder, te vinden.
Zomertaling | Garganey (Anas querquedula)

Andere leuke waarnemingen vanmiddag waren een Bontbekplevier en een Temmincks Strandloper. Van de laatste waren er de afgelopen dagen drie te zien maar ik kon er vandaag nog maar een terugvinden.
Temmincks Strandloper | Temminck's Stint (Calidris temminckii)

dinsdag 7 mei 2013

Reuzenstern langs Berkheide

Wat een dag met oostenwind had moeten word er een met noord noordwest. De trek langs de telpost Berkheide valt hierdoor eigenlijk een beetje tegen, je had eigenlijk aan zee moeten staan want steltlopers vliegen wel met deze wind. Maar goed we stonden nu eenmaal op Berkheide en het was erg gezellig! Tussen het kletsen door werd er zo nu en dan ook nog op vogels gelet -:) en zo zie ik, op grote afstand, tussen wat Mantelmeeuwen een Stern meevliegen maar het kwartje wil nog niet gelijk vallen. Als de vogel recht voor de post boven de zeereep vliegt is het duidelijk, daar vliegt een Reuzenstern. Rene grijpt direct zijn camera van de grond en weet een aantal foto's te maken van deze nieuwe telpost soort. Super!
Reuzenstern | Caspian Tern (Hydroprogne caspia) Foto Rene van Rossum

zondag 5 mei 2013

Bruinkeelortolaan

Vanmiddag rond de klok van een word bekend dat er een mannetje Bruinkeelortolaan gevonden is nabij Lauwersoog. Wat een mega ontdekking! Het is het vierde geval in Nederland en de eerste die twitchbaar is. Na een rondje bellen blijkt dat alleen Max van Waasdijk mee kan en dus rijden we samen naar Lauwersoog. Onderweg nog wel even de nodige zenuwen als de vogel een keer uit beeld raakt maar gelukkig duurt dat niet lang. Als we om kwart voor vijf het vakantiepark Robbenoort opdraaien is al snel duidelijk dat we de vogel niet zullen dippen. Het mannetje laat zich prachtig bekijken in een van de tuinen. Wat een gaaf beest en nogal tam, zeker als hij later op het speelveld zit is hij vanaf een meter of tien te zien. Hij foerageert rustig door terwijl hij omringt is door vogelaars uit het hele land.

Twitchers bij de Bruinkeelortolaan




Bruinkeelortolaan | Cretzschmar's Bunting (Emberiza caesia)