zaterdag 28 september 2013

Hop in Katwijkse woonwijk

Vanmorgen word in een tuin in de Katwijkse Molenwijk door een 7 jarige jongen een Hop gevonden, het jongetje zegt tegen z'n moeder er zit een vogel in de tuin met zebrastrepen op zijn rug. Zijn moeder maakt met de ipad foto's en ze denken eerst dat het een specht of zo is. Als de vogel zich verplaatst word hij gezien door een kennis van Gijsbert van der Bent en die word gebeld en zo gaat het balletje rollen. Rene van Rossum is als eerste ter plaatse bij de vogel die nog geen 500 meter van zijn huis zit en hij bevestigt dat het echt om een Hop gaat.
"Helaas" ben ik aan het werk want er moeten nog een paar uurtjes die ik deze week weggeweest ben worden gladgestreken -:). Maar zonder gekheid, deze klus kon gewoon niet wachten en dan kom ik graag op zaterdag om het af te maken.
Om vier uur rij ik De Zanderij op waar de vogel het laatst gezien is en daar hoor ik van Fred Klootwijk dat hij weer teruggevlogen is de woonwijk in.
Even later schuif ik aan op het grasveldje aan de Asterstraat waar de vogel op een meter of 10 van ons af loopt te foerageren in het gras. Het beest is zo tam als wat en trekt zich vrijwel van niets aan. Zo mooi heb ik zelden een Hop gezien.
Fred heeft de hele dag al achter de vogel aangelopen en heeft een aantal fantastische foto's kunnen maken, hij is een soort van boven zichzelf uitgestegen -:).



Hop | Eurasian Hoopoe (Upupa epops)  

De vogel haalt diverse Emelten uit het gras vandaan en gooit dan zijn kop in de hoogte en vangt dan de emelt op in zijn bek, leuk om te zien. 
Met deze Hop krijgt deze week een aardig slot, na al het andere geweld van Noordse Boszanger, Arendbuizerd en de Mega Rosse Waaierstaart.
Omdat ik van mijn werk kom heb ik alleen een kijker bij me en geen fotospullen en dus zegt Fred maak maar ff een paar plaatjes met mijn camera en zie hier het resultaat, de bewerking heeft Fred gedaan.








Hop | Eurasian Hoopoe (Upupa epops)  

Gisteren kreeg ik van Menno van Duijn een prachtige ingelijste foto van de door mij gevonden juveniele Roze Spreeuw. De foto heeft inmiddels een mooi plekje in de huiskamer gekregen.

Roze Spreeuw | Rosy Starling (Pastor roseus)

donderdag 26 september 2013

Jongensdroom word werkelijkheid

Ik weet het nog goed, een jaar of twaalf was ik toen ik mijn eerste vogelboek kocht. Verdiend met bollenpellen, dat mocht toen nog op die leeftijd. Het was de Elsevier vogelgids ofwel de Bruun. Geweldig vond ik het om erin te bladeren en weg te dromen bij mooie soorten. Maar bij een soort bleef het boekje vaak open liggen, de Rosse Waaierstaart alleen de naam al deed mijn hart sneller kloppen.  In mijn onwetendheid dacht ik altijd dat die hier wel voorkwam en het was een soort heilige graal voor me. Naar verspreidingskaartjes keek ik niet eens alle vogels in het boek vond ik geweldig om naar te kijken. Nu weet ik pas wat voor een onding die gids was/is, de tekeningen waren slecht en er klopte wel eens het een en ander niet. Maar goed nu is alles anders en soms beter.
Ik verwachtte vanmorgen toen ik op de fiets stapte niet dat de Rosse Waaierstaart er nog zou zitten, maar voor het geval dat wel zo was nam ik wel mijn kijker mee. Onderweg kijk ik even of mijn telefoon nog niet ontploft is door berichten over het een of andere vogeltje -:). En ja hoor twee Dutch Birds Alerts. Rosse Waaierstaart, word nu gezien. Gaaf, snel wat regelen want deze kan ik eigenlijk niet laten lopen. Bas van der Burg regelt ook snel het een en ander en we spreken af om contact te houden. Om acht uur vraag ik aan mijn werkgever of ik weer een ochtend er tussenuit mag. Moet je nu weer helemaal naar huis fietsen, wist je dit niet eerder vraagt hij. Ja zeg ik maar ik had niet verwacht dat hij er nog zou zitten... Ga maar gouw zegt hij. Geweldig dat het kan!! Voordat Bas van der Burg er is loop ik eerst nog ff een paar partijen planten na, om kwart voor negen is Bas er en vertrekken we richting Noord Holland voor hopelijk de DERDE LIFER in twee dagen. Precies een uur later parkeren we de auto langs de Hondsbossche Zeewering en lopen we de Kamperkade op richting de manege waar de vogel zit. Gek genoeg is het nog helemaal niet zo druk en dat voor een nieuwe soort voor Nederland! Het duurt even voor we de vogel in beeld krijgen, het eerste wat ik zie is dat de vogel uit de slootkant vliegt en wegduikt in de ruigte. Gelukkig komt het allemaal goed en zien we de vogel een aantal keren goed!
Van Fred Klootwijk moest ik even drie vingers opsteken -:) toen de derde lifer binnen was.

Deze Rosse Waaierstaart die hier nu opgedoken is betreft de westelijke ondersoort galactotes, die zijn verspreidingsgebied heeft in ZW Europa en Noord Afrika. Hij verschilt van de syriaca, die voorkomt in ZO Europa, Turkije en Syrië o.a. in kleur en minder contrastrijker koppatroon. Om half een zijn we weer in Noordwijk en na de lunch kan ik weer gewoon zo als het hoort aan het werk en is mijn jongensdroom werkelijkheid geworden.

Van Max van Waasdijk krijg ik vanmiddag twee foto's opgestuurd, bedankt!! Max


Rosse Waaierstaart | Rufous-tailed Scrub Robin (Cercotrichas galactotes galactotes)

woensdag 25 september 2013

Twee keer Maasvlakte

De Noordse Boszanger, gevonden door Bart Dijkstra, was gisteren helaas voor mij niet meer te halen. Maar de weersomstandigheden gisteravond, mist in het zuiden van het land, waren gunstig en dus ben ik tegen mijn gewoonte in vanmorgen maar eens met de auto naar Noordwijk gegaan. Om even voor half negen komt de eerste melding dat de vogel gezien en gehoord is! Rond tien uur ben ik bij Oostvoorne en op de plek des onheils aangekomen hoor ik dat de vogel net een kwartiertje terug mooi gezien is. Het is niet al te druk, een man of twintig, en iedereen verspreid zich een beetje langs de rand waar de vogel zich ophoud. Het is rond half elf als de Noordse Boszanger opeens begint te roepen, gaaf! Niet veel later zie ik een glimp van de vogel maar bevredigend is het niet. Even is het stil maar na een kwartier begint hij weer te roepen en dan krijg ik hem geweldig in beeld. Mooi de lange wenkbrauwstreep en het vleugelstreepje gezien als de vogel vrij in de struiken zit, TOP! Om elf uur rij ik weer naar mijn werk, na de lunch ben ik nog maar net weer aan de gang als ik een Whatsapp krijg met de mededeling dat er een mogelijke Arendbuizerd is gevonden, door Garry Bakker, op de Maasvlakte. De foto's op het forum van waarneming zien er spannend uit!! app ik terug. Nog geen minuut later komt de ZEKER piep. Dat is balen want weer weggaan is teveel van het goede, je kan het vogeltje ook over het touwtje laten vliegen. Maar het blijft de hele middag knagen, zeker als je constant berichtjes krijgt van vrienden en uit het veld. Even voor drieën komt het bericht dat de vogel hoog richting het oosten is verdwenen, mooi denk ik hoef ik me daar ook niet meer druk over te maken -:). Maar om vier uur draait het dubbeltje weer de andere kant op, de vogel is weer terug! Wat nu te doen? Als ik om even na vijf uur in de auto stap zet ik de knop om en besluit om toch maar te gaan, niet geschoten is altijd mis. Na een half uurtje fileleed op de A13 krijg ik om half zeven een piep dat de vogel weggevlogen is en niet meer in beeld. Ik moet dan nog een kwartier rijden naar de plek en ik besluit om maar door te rijden. Als ik aankom staan er nog een flink aantal vogelaars op de plek en ik behoor niet tot de enigste die te laat is, gelukkig. Maar nog geen twee minuten later word de vogel weer gezien iets ten oosten van waar wij staan. Snel daarheen gereden en gelijk hebben we de, op dat moment vliegende, vogel in beeld, SUPER!! wat een bakbeest. De Arendbuizerd vliegt twee keer over het veld en gaat dan op een hek op de dijk zitten. Door de telescoop, dank aan diegene waar ik doorgekeken heb, is de vogel mooi te zien. Het is tegen half acht als ik voor de tweede keer vandaag van de Maasvlakte wegrijd, maar wie had kunnen denken dat als je al boven de 400 soorten zit je ooit nog eens een dag zou hebben met TWEE LIFERS, ik niet in ieder geval maar dat het kan blijkt hier wel weer uit.

Onderstaande foto's zijn van de hand van Fred Klootwijk, bedankt Fred!



Arendbuizerd | Long-legged Buzzard (Buteo rufinus)

Als ik thuis kom en de auto net geparkeerd heb komt de melding van een ROSSE WAAIERSTAART binnen, ik word gek meer kan ik niet hebben, en gelijk komt het spreekwoordelijke vogeltje weer aangevlogen -:). Hoe ik dit op ga lossen weet ik nog niet, maar het "probleem" kan ook zichzelf oplossen. We zien het wel hoe het loopt. Voorlopig geniet ik hier maar even van, want genieten was het!!
Ik zou het bijna vergeten in dit geweld, maar als ik aan het werk ben scoor ik tussendoor even een roepende Bladkoning in een tuin aan de Wilgendam in het Langeveld.


zondag 22 september 2013

Roze Spreeuw

Vanmorgen was er niet heel veel te beleven op de Puinhoop en de bosjes aan de zuidkant van de Coepelduynen waren ook redelijk leeg. Gelukkig zorgde de Roze Spreeuw nog voor enig vertier. Het was vermakelijk om te zien hoe het groepje vogelaars zich constant verplaatste zodra de spreeuw dit ook deed. Terwijl, volgens mij, de beste tactiek toch was om gewoon te blijven staan bij het "koeienveld" naast de Puinhoop, want daar kwam de vogel iedere keer toch weer terug. Vanmiddag liet hij zich, net als gisteren, weer erg mooi bewonderen in de Vlieren naast de Puinhoop.

Joost van der Sluijs maakte vanmorgen vanaf de Puinhoop deze foto waar ik samen met de Roze Spreeuw opsta -:).

Roze Spreeuw | Rosy Starling (Pastor roseus)