zaterdag 16 januari 2016

ROODKEELNACHTEGAAL


  
ROODKEELNACHTEGAAL | SIBERIAN RUBYTHROAT (Calliope calliope)

Wat een geweldige waarneming vanmorgen van deze toch wel holy grail onder de dwaalgasten. 
Na gistermiddag tevergeefs een aantal uren te hebben gezocht naar de vogel is het vanmorgen meer dan goed gekomen. De vogel bevond zich in een tuin in het Noord-Hollandse plaatsje Hoogwoud en was te bekijken vanuit de huiskamer van de bewoner. Het was perfect georganiseerd en iedereen was goed in de gelegenheid om de vogel te zien. 

zondag 10 januari 2016

Haagse duiker


IJsduiker | Great Northern Loon (Gavia immer)
Gistermiddag werd er "midden" in de stad Den Haag een IJsduiker gevonden, de vogel is erg tam en laat zich prachtig bekijken en fotograferen.
IJsduikers zijn bij ons schaarse wintergasten, die voornamelijk langs de kust en op grotere plassen in het land opduiken. Een hele enkele keer zitten ze soms ook op een rivier of een breed kanaal, zoals enkele jaren terug op de ringvaart van de Haarlemmermeer. Maar zo in de stad dat is toch wel een beetje bijzonder te noemen want hun natuurlijke habitat in de zomer is ver van menselijke bebouwing en activiteit. Dit verklaart ook de geringe schuwheid die de vogel heeft en waardoor we hem soms van zeer dichtbij op de foto kunnen zetten. De eerste twee foto's hieronder zijn niet gecropt.
IJsduiker | Great Northern Loon (Gavia immer)
Naast eten houdt de vogel zich voornamelijk bezig met het pesten en verjagen van Meerkoeten en neemt daarbij soms een dreigende houding aan.
IJsduiker | Great Northern Loon (Gavia immer)