zaterdag 29 juni 2013

Orchideeen

Vandaag een aantal mooie Orchideeen gezien in de omgeving van Wassenaar. De eerste leuke waren een aantal Grote Keverorchissen, die soort heb ik nog niet zo lang geleden zelf ook gevonden in de Noordduinen van Noordwijk.
Grote Keverorchis | (Neottia ovata)

Verder stonden hier op deze plek grote aantallen van de gewone Rietorchis.
Rietorchis en o.a. Grote Ratelaar

Erg bijzonder is de vondst van een 21 bloeiende Groenknolorchissen in Berkheide, de planten staan in VERBODEN gebied en de boete is niet mals zal ik alvast maar zeggen. Vorig jaar werden hier voor het eerst twee bladontplooiingen gevonden van de Groenknolorchis en nu dus een groot aantal bloeiende planten. We vinden ook nog 5 vegetatieve exemplaren. In Zuid Holland komen ze naar mijn weten alleen voor bij Oostvoorne.


Groenknolorchis | (Liparis loesii)

Maar de koek is nog niet op want ik vind een klein half uurtje later een Bosorchis, de determinatie moet nog wel bevestigt worden maar het lijkt er toch wel op dat het deze soort is.
Bosorchis | (Dactylorhiza fuchsii)

In de omgeving hiervan vinden we ook een aantal  Vleeskleurige Orchissen en de Steenrode Orchis welke een ondersoort is van de Vleeskleurige. Hier heb ik vandaag geen foto's van gemaakt maar afgelopen dinsdagavond heb ik er een aantal gefotografeerd op een andere plek in de duinen.
 Steenrode Orchis | (Dactylorhiza incarnata subsp. coccinea)
Vleeskleurige Orchis | (Dactylorhiza incarnata)

Er ontbrak nu nog een soort welke zou moeten kunnen namelijk de Bijenorchis. En jawel ook hier vinden we een exemplaar van. De plant staat jammer genoeg nog niet helemaal in bloei maar dat mag de pret niet drukken.
Bijenorchis | (Ophrys apifera)

Hieronder een bloeiende plant die ik vorig jaar in de duinen bij Noordwijk zag.
Bijenorchis | (Ophrys apifera)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten