zondag 3 maart 2013

Stinsen planten

Het voorjaar neemt nu een echte aftrap, in de landgoederen beginnen de eerste Stinsen planten boven de grond te komen en een aantal ervan bloeien al. Vanmiddag even een wandeling gemaakt door het bos rond het kasteel Oud Poelgeest en het ernaast gelegen Leidsche hout. Het staat er nu vol met Sneeuwklokjes.

Sneeuwklokje | Common Snowdrop (Galanthus nivalis)

Bij Oud Poelgeest staat ook de variƫteit "Plenus" een sneeuwklokje met een gevuld hart.



Galanthus nivalis "Plenus"

Als je je ogen goed de kost geeft vind je zelfs al een enkele bloeiende Bosanemoon, maar wil je grote aantallen zien bloeien dat moet je nog een paar weken wachten want dan kleurt de bodem daar wit van de enorme aantallen Bosanemonen.

Bosanemoon | Wood Anemone (Anemone nemorosa)

Gevlekte Aronskelk, Hartbladzonnebloem en Daslook bloeien nog niet maar zijn al al wel vegetatief te zien.

 Gevlekte Aronskelk | Lords-and-Ladies (Arum maculatum)
Daslook | Ramsons (Allium ursinum)
Hartbladzonnebloem | Leopard's-bane (Doronicum pardalianches)

Even buiten het landgoed zelf staan nog een paar groepjes Boerenkrokus.

Boerenkrokus | Early Crocus (Crocus tommasinianus)

In het Leidsche Hout kom ik een groepje Winterakonieten tegen, deze zijn natuurlijk niet wild evenals de vele soorten Krokussen die je hier kan vinden. De bolgewassen die je hier vind zijn zelfs geen Stinsen Planten, het Leidsche Hout is namelijk in de crisisjaren van de vorige eeuw aangelegd in het kader van de werkverschaffing en is dus nog een relatief jong bos van zo'n 80 jaar oud. Oud Poelgeest daar en tegen is al vanaf 1724 "in cultuur" toen de Leidse hoogleraar Boerhave het landgoed kocht en er een soort dependance van de Leidse Hortus van maakte en er vele bijzondere planten aanplantte waaronder natuurlijk ook Stinsen zoals Holwortel, Vingerhelmkruid en diverse andere bol-, knol- en wortelstok gewassen. 
Winterakoniet | Winter Aconite (Eranthis hyemalis)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten