zaterdag 31 augustus 2013

Herfstschroeforchis en meer

Een orchis die al even op m'n "verlanglijstje" stond om een keer te zien is de Herfstschroeforchis. Deze zeer zeldzame orchis groeit maar op een paar plekken in ons land en dan ook in gebieden waar je niet zomaar in kan. Vanmorgen was er echter een excursie van het Zuid Hollands Landschap in de Westduinen bij Ouddorp. Dit gebied is een stukje ongerept duinlandschap waar al sinds de oorlog niets meer aan is gedaan en hierdoor een aantal bijzondere planten herbergt. Het enige beheer is dat er koeien, en in het verleden paarden, rondlopen sinds mensenheugenis. Voor het vee zijn er in het gebied een vijftal drinkpoelen aangelegd.
Westduinen Ouddorp

In deze poelen groeit het Ondergedoken Moerasscherm een zeldzame waterplant.

Ondergedoken Moerasscherm | Lesser Marshwort (Apium inundatum)

Aan de rand van een van deze poelen was ook Dwergvlas en Dwergbloem te vinden. Erg kleine, en waarschijnlijk dekt minuscuul meer de lading, plantjes die gelukkig snel door onze gids werden gevonden. Als we dit zelf hadden moeten zoeken had dit ons wel enige tijd gekost vermoed ik zo -:).

 Dwergvlas | Allseed (Radiola linoides)

Dwergbloem | Chaffweed (Centunculus minimus)

Niet alleen de (zeer) zeldzame vegetatie van het gebied maakt dat het "verboden" gebied is maar ook het feit dat er een Marine Radio Station op het terrein gevestigd is, wat helaas wel voor enige horizonvervuiling zorgt.
Westduinen Ouddorp

Maar de soort waar we voor kwamen was natuurlijk de Herfstschroeforchis een najaarsbloeiende orchis , met een zoals de naam al zegt geschroefde bloeiwijze. 
 Herfstschroeforchis | Autumn Lady's Tresses (Spiranthus spiralis)

In het gebied groeien ook twee soorten Gentianen, de Veldgentiaan en de Slanke Gentiaan. De gevolgen van de lange winter en het koude voorjaar zijn nu nog steeds zichtbaar want deze planten komen nu pas in bloei. Een week of twee later dan normaal.


 Veldgentiaan | Field Gentian (Gentianella campestris) Slanke Gentiaan | Autumn Gentian (Gentianella amarella)

Tegen twaalf uur is de excursie ten einde, we bedanken onze gids die ons 2 uur meegenomen heeft door dit fraaie gebied (al zou je dat niet zeggen als je er gewoon langs rijdt.

Gisteravond had ik op waarneming.nl al gezien dat er een juveniele Roodpootvalk gezien was niet zover daar vandaan en vandaag zat de vogel er nog dus die konden we niet laten lopen.
De vogel zit als we aankomen rustig op een grote kluit op een akker. Zo nu en dan gaat hij even jagen en we zien twee keer dat hij een Grote Groene Sabelsprinkhaan vangt en deze dan op de akker naar binnen peuzelt.


Roodpootvalk | Red-footed Falcon (Falco vespertinus)Geen opmerkingen:

Een reactie posten