zondag 20 januari 2019

Spanje trip dag 2, deel 1

Dag 2 Woensdag 9 Januari 2019

De druk is natuurlijk wel van de ketel af maar dat weerhoud ons er niet van om vroeg te ontbijten.
Het is nog donker als wij de berg weer oprijden voor de Lynxen.


Sierras de Andújar

De vele Spanjaarden zijn ook al weer aanwezig en we weten weer precies op de goede plek te stoppen. Weliswaar is het erg ver weg maar er is weer een Lynx in beeld. Terwijl we staan te kijken vliegt er een Hop voorbij en achter ons zit zowel een Grijze Gors als een Kleine Zwartkop te zingen.

Frank en Noël speuren naar een Lynx.

 Gisteren vonden we er ook al één maar vanmorgen zien we twee Iberische Groene Spechten.

Iberische Groene Specht | Iberian  Green Woodpecker (Picus sharpei)

Terwijl we de Lynx in de gaten houden vind Noël een groepje Steenbokken en drie Moeflons langs de helling, ver weg maar door de scoop aardig te zien.
We vinden ook twee Spaanse Keizerarenden, zittend boven in boompje in de vallei die voor ons ligt en bij een vervallen boerderij vliegen een paar Alpenkraaien.
Maar staren naar een Lynx op een km afstand die bijna verscholen ligt achter een struik, en nauwelijks beweegt, begint te vervelen en dus gaan we maar eens verderop om te zien wat we verder nog kunnen oprollen in de buurt.

Aan het einde van de weg ligt een groot stuwmeer en bij de dam speuren we de lucht af voor rovers.
We vinden een adulte Steenarend die langs de top aan het foerageren is. Op diezelfde wand vinden we ook drie Steenbokken.

Steenbok | Iberian Ibex (Capra pyrenaica)

Op de dam zien we onze eerste Blauwe Rotslijster van de trip en in een tunnel net over de dam speuren we het plafond af voor twee soorten Vleermuizen, de Vale Vleermuis en de Myotis nathalinae. De laatste heeft pas recent soort status verkregen. 
Als we weer teruglopen naar de auto is het inmiddels wat warmer geworden (de dag begon met 2/3 graden vorst) en zien we wat meer activiteit van roofvogels. Twee Spaanse Keizerarenden en verscheidene Vale- en Monniksgieren zweven door de lucht.


 Vale Gier | Griffon Vulture (Gyps fulvus)


Monniksgier | Cinereous Vulture (Aegypius monachus)

Als terug rijden maken we even een stop langs de weg bij het Stuwmeer om wat Vale-  en Monniksgieren te bekijken die hier rondzweven.

Embalse del Jándula

Frank

 Noël

Het is inmiddels rond de middag en we besluiten om wat te gaan vogelen verderop in de omgeving maar als ik onderweg iets in de berm zie staan maken we een stop die ons ook nog een een fraaie sub adulte Steenarend oplevert. 


Steenarend | Golden Eagle (Aquila chrysaetos)

De stop die we maakten was voor een Narcis, de Narcissus fernandesii 


Narcissus fernandesii 


Kuiflavendel | Wild lavender (Lavendula stoechas)

Als Noël en ik na het fotograferen van de planten weer naar de auto lopen zien we in waterafvoer een Westelijke Hagedisslang wegschieten. 

Langs de weg komen we veel Edelherten tegen waaronder dit mannetje.


Edelhert | Red Deer (Cervus elaphus)

Aan het einde van de weg maken een stop voor een paar Steenuiltjes en een Rode Patrijs die aan het zonnen zijn op een rots.



 Rode Patrijs | Red-legged Partridge (Alectoris rufa)



Steenuil | Little Owl (Athene noctua)

Rond de klok van vier rijden we weer naar boven voor weer een poging om Lynxen te zien.
Maar daarover in een volgend blog meer....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten