zondag 20 december 2020

Zwartkeellijster

 Begin deze maand werd er weer een Zwartkeellijster gevonden in de Utrechtse wijk  Hoograven. Opvallend is dat er hier afgelopen voorjaar ook al een zat dus vermoedelijk zal het hier gaan om dezelfde vogel.

Als ik mijn auto parkeer zie ik al wat vogelaars "rennen", de vogel is in beeld dus! Twee tellen later zie ik de Zwartkeellijster in een boompje zitten maar al snel neemt de vogel de wieken en verdwijnt hoog richting het oosten en vliegt uit beeld.

Na enig wachten duikt de vogel weer op, in zijn kennelijk favoriete Meidoorn, maar daar kan ze zich aardig in verstoppen. Met enig geluk lukt het me om tussen de takken door de vogel nog enigszins acceptabel op de plaat te krijgen.


Zwartkeellijster |  Black-throated Thrush (Turdus atrogularis)

Meer als dit zat er helaas vanmiddag niet in šŸ˜Ž.

Deze Spreeuw werkte wat beter mee 

Spreeuw | Common Starling (Sturnus vulgaris)






zondag 29 november 2020

IJsduiker

Een aantal dagen geleden vond een bevriende vogelaar een IJsduiker op de Meeslouwerplas in Leidschendam. Een flinke plas water en daardoor kan de vogel grote afstanden afleggen en kost het soms wat moeite om hem dicht langs de kant aan te treffen. Zo ook vanmorgen, als ik aankom zit de vogel best dichtbij maar al gauw zwemt hij helemaal naar de andere kant van de plas en dus is het omrijden geblazen.  maar helaas blijft hij daar ook niet lang en zwemt hij weer terug naar waar hij vandaan kwam en zo speelt hij een kat en muis spelletje met ons. Dus maar weer terug gereden en dat was gelukkig niet voor niets.


IJsduiker | Great Northern Loon (Gavia immer)

Qua vogelaars en fotografen is het dan gelukkig nog erg rustig en krijg ik samen met Max van Waasdijk mooi de kans om vanaf een van de steigers de vogel vast te leggen.

Het beest foerageert voortdurend succesvol op Amerikaanse Rivierkreeften, een exoot die helaas hand over hand toeneemt in Nederland.


IJsduiker | Great Northern Loon (Gavia immer) met Amerikaanse Rivierkreeft | Louisiana Crayfish (Procambarus clarkii)

Na nog een poosje bij 2 graden op die steiger gelegen te hebben en een aantal goede foto's geloof ik het verder wel. Het is inmiddels ook (te) druk geworden met belangstellenden en dus ga ik maar naar huis om  wat op te warmen en van een late lunch te genieten.





IJsduiker | Great Northern Loon (Gavia immer)


zondag 22 november 2020

Een uitslapende Bruine Boszanger

 Vanmorgen ben ik rond half tien bij de plek van de Bruine Boszanger in Oegstgeest, nou zit hij niet echt in het dorp want eigenlijk zit het beestje in de gemeente Leiden maar de de vogel is eigenlijk alleen te zien vanuit Oegstgeest.

Er lopen al een viertal vogelaars en van hen hoor ik dat de vogel nog niet gehoord is of gezien. Dat kan twee dingen betekenen, of de vogel is nu eindelijk na veertien dagen vertrokken of hij is aan het uitslapen. Na daar ongeveer een half uurtje gepost te hebben geloof ik het wel en fiets ik richting Warmond om daar te proberen om een Cetti's Zanger te horen en/of te zien, deze ontbreekt nog in mijn Eeuwige Maandlijst,

Eeuwige Maandlijst? Ja een vrij duf spelletje om te proberen om een soort in zoveel mogelijk maanden van het jaar te zien. Maar het geeft je wel een doel om scherp te zijn op bepaalde soorten die eigenlijk al lang weggetrokken hadden moeten zijn, erg vroeg arriveren of die in een vreemd jaargetijde opduiken. waarbij het natuurlijk het leukste is om zelf dit soort waarnemingen te doen in plaats van achter waarnemingen van een ander aan te lopen. Maar dit keer maak ik me zelf daar wel "schuldig" aan.

De Cetti's Zanger op het eiland Koudenhoorn werkt gelukkig goed mee, hij laat flink van zich horen en na nog een klein rondje over het eiland gefietst te hebben ga ik toch maar weer mijn geluk beproeven bij de Bruine Boszanger want je weet maar nooit.

Als ik daar aankom is er helemaal niemand, vreemd want de afgelopen twee weken was het daar een komen en gaan van vogelaars. Zou de vogel dan toch gevlogen zijn?

Maar al na een paar minuten hoor ik hem en zo te horen zit hij niet eens zover, ik loop in de richting van het geluid en inderdaad niet eens zover. Een meter uit de slootkant zie ik het riet bewegen en niet veel later heb ik de vogel ook in beeld. Het beestje is druk bezig insecten onder de bladeren van het riet weg te snaaien. Hij heeft dus gewoon uitgeslapen, of zou hij inmiddels nog een ander favoriete plek hebben?




Bruine Boszanger | Dusky Warbler (Phylloscopus fuscatus) 

De Bruine Boszanger staat nog steeds als zeer zeldzaam te boek maar die status is hij na dit jaar, waarin in er in Nederland rond de 80 verschillende vogels zijn waargenomen, wel verloren en is hij gedegradeerd tot een schaarse soort. 
Normaal gesproken overwintert hij in z.o. Azie maar het lijkt er steeds meer op dat zij net als Bladkoninkjes hun trekroute aan het verleggen zijn en het dus een schaarse najaar gast gaat worden in ons land.
Dit beest zit er nu al veertien dagen en het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat hij hier blijft hangen en gaat overwinteren want naar mate de tijd verstrijkt zal ook de drang om verder te trekken wegebben, we wachten het af....

zaterdag 21 november 2020

Rotgans

 Via via hoor ik dat er een Rotgans zit binnen de gemeente grenzen, zeldzaam want ik zag er ooit maar een keer eerder een en wel op de klinkerbergerplas in 2012

Rotgans, Klinkenbergerplas  februari 2012

De vogel die er nu zit zit op een voor deze soort wel wat ongebruikelijke plek en waarschijnlijk mankeert er wat aan maar uiterlijk is er niks aan te zien maar de redelijke tamheid doet toch wel mijn wenkbrauwen fronzen.



Rotgans, Haaswijk  november 2020

zondag 28 juni 2020

Orchideeƫn in de Duin en Bollenstreek

Half april word bekend dat er ergens in de buurt van Noordwijk een nieuwe OrchideeĆ«n soort voor Nederland is gevonden, de Hyacintorchis.
De soort die van nature voorkomt in Zuid Europa heeft zich hier door de steeds mildere winters kunnen vestigen. De planten moeten hier al minstens een paar jaar staan omdat de Hyacintorchis  (net als de Bokkenorchis waar hij familie van is) maar eens in de paar jaar in bloei komt. Als hij niet bloeit kun je wel de rozetten aantreffen.
Als ik een van de planten vind dan is hij helaas al uitgebloeid dus volgend jaar maar wat vroeger op pad om hem in volle glorie te aanschouwen.

 Hyacintorchis (Himantoglossum robertianum)

In het Duin gebied Berkheide,  tussen Katwijk en Wassenaar, kan je ook wel een aantal  OrchideeĆ«n soorten aantreffen zoals b.v. Moeraswespenorchis, Vleeskleurige Duinorchis en Groenknolorchis. Maar ik was erg blij dat ik een tip kreeg waar ik Harlekijn kon vinden een soort die erg zeldzaam is buiten het Texel waar hij op sommige plaatsen erg algemeen is.


Harlekijn | Green-winged Orchid (Anacamptis morio)

De Grote Keverorchis kan je vinden in Meyendel, al vond ik er ook een aantal jaren geleden een in de Noordduinen van Noordwijk

Grote Keverorchis | Common Twayblade (Neottia ovata)

 Soms hoef je voor een leuke Orchidee niet eens zo ver de deur uit. Deze Bijenorchis vond ik een paar straten bij mij vandaan in Oegstgeest. Bijenorchissen kunnen vaak op de meest rare plaatsen opduiken. Zo vond ik ze ook al wel op een industrieterrein in Leiden.



Bijenorchis | Bee Orchid (Ophrys apifera)

Afgelopen donderdagavond krijg ik een aapje van een bekende of ik mee wil varen naar de Lakerpolder op De Kaag want daar is Hondskruid gevonden. Nou dat laat ik niet aan me voorbij gaan en een half uurtje later varen we er naar toe. Hondskruid is een Orchidee die je in de Duinstreek bij Noordwijk in best leuke aantallen kan zien, maar daarbuiten had ik ze nooit gezien.


 Hondskruid | Pyramidal Orchid (Anacamptis pyramidalis)

De (Gevlekte) Rietorchis is de meest voorkomende Orchis in "de streek" je ziet ze steeds vaker in slootkanten en extensief beheerde graslandjes. Maar het zijn prachtige bloemen, het hoeft niet zeldzaam te zijn om ervan te genieten.

Gevlekte Rietorchis | Common Marsh Orchid (Dactylorhiza praetermissa subspecies junialis)

Juni

1 juni

Dagje Brabantse Biesbosch.

Naast de gewone soorten als o.a Cetti's Zanger, Bosrietzanger Zwartkopmeeuw en Kleine Zilverreiger. Hadden we een Grote Zaagbek, 2 Visarenden op hun nest en een onvolwassen Zeearend.

Kleine Zilverreiger | Little Egret (Egretta garzetta)


Bruine Korenbout | Scarce Chaser (Libellula fulva)

Zwartkopmeeuw | Mediterranean Gull (Ichtyaetus melanocephalus)

Zeearend | White-tailed Eagle (Haliaeetus albicilla)

Op weg naar huis zijn we nog even langs Wassenaar gereden om te kijken of we daar nog wat leuks konden vinden maar helaas bleef het bij deze Bosmeikever.

Bosmeikever | Chestnut cockchafer (Melolontha hippocastani)

De invasie van Struikrietzangers gaat ook niet aan mij voorbij. Er worden in Nederland rond de dertig exemplaren gevonden dit jaar en drie ervan heb ik gezien en of gehoord.
De eerste vogel hoor ik in de Amsterdamse Waterleiding Duinen waar we toevallig in de buurt zijn als die vogel word gevonden, dit was eind mei. De vogel op de foto's is die van Voorschoten die zich geweldig liet horen en zien. En de derde vogel, die van Noordwijkerhout, heb ik alleen gehoord. Deze zat net als die van Voorschoten te zingen langs een spoorbaan.



Struikrietzanger | Blyth's Reed Warbler (Acrocephalus dumetorum)



Mei


3 mei 
Iets wat altijd al op m'n verlanglijstje stond was het fotograferen van Huiszwaluwen.



Erg leuk dat ik zelfs een paring kon vastleggen.

Huiszwaluw | Common House Martin (Delichon urbicum)

5 mei

Boomkikkers tref je tegenwoordig bijna overal in de duinen. Het zijn dankbare beestjes om op de plaat te zetten.



Boomkikker | Common Tree Frog (Hyla arborea)

9 mei

Er word een Roodkopklauwier gevonden in de zeereep ten noorden van Katwijk, de vogel laat zich aardig zien, al blijft hij op een gepaste afstand van het pad. Een nieuwe soort voor mij in Katwijk.

Roodkopklauwier | Woodchat Shrike (Lanius senator)

Bij de binnenwatering loopt een grote groep Kwikstaarten, waaronder Engelse en Noordse.

Noordse Kwikstaart | Grey headed Wagtail (Motacilla flava thunbergi)

 17 mei

Gierzwaluw | Common Swift (Apus apus)

21 mei

Jonge Grutto's in de Elsgeesterpolder, TOP  

Grutto | Black-tailed Godwit (Limosa limosa)


24 mei

Rouwkwikstaart | Pied Wagtail (Motacilla alba yarrellii)

25 mei

Graszangers zijn de laatste jaren weer extreem zeldzaam boven de grote rivieren, in tegenstelling tot de Cetti's Zanger hebben zij hun opmars niet voortgezet.
Deze vogel werd ontdekt op een eiland in de Kagerplassen en was alleen per boot te twitchen.


Graszanger | Zitting Cisticola (Cisticola juncidis)



30 mei

In de Amsterdamse Waterleiding Duinen weet ik deze copula van de Zuidelijke Keizerlibel vast te leggen.

Zuidelijke Keizerlibel | Lesser Emperor (Anax parthenope)

En zien we een imago van een erg vroeg uitgevlogen Duinparelmoervlinder.
Duinparelmoervlinder | Niobe fritillary (Fabriciane niobe)


Grauwe Vliegenvanger | Spotted Flycatcher (Musicapa striata)