zondag 23 november 2014

Zaterdag 22 november Klauwier en Vorkstaartmeeuw

De Isabelklauwier die al enige tijd in de duinen bij Castricum verblijft blijft de gemoederen in vogelaarsland aardig bezig houden. De vogel in kwestie word op 13 november j.l. gevangen en men kan zelfs op de ringbaan niet vast stellen of het hier om een Daurische of Turkestaanse Klauwier gaat.
Ik ben niet in de gelegenheid geweest om eerder naar de vogel te gaan maar vandaag lukt dat wel.
Als tegen half tien de vogel opduikt in de struiken bij het kijkscherm kunnen we hem op weliswaar grote afstand goed bekijken, wat opvalt is dat de wenkbrauwstreep in het veld nauwelijks te zien is, de staart knalt er uit diep oranje en de bovendelen zijn nogal "warm". Allemaal kenmerken die lijken te wijzen op Daurische. Op de flanken zijn duidelijke chevrons te zien en het masker is donkergrijs i.p.v. bruin wat weer zou pleiten voor Turkestaanse. Kortom een moeilijke vogel waarvan het maar de vraag is of er een definitief labeltje op te plakken is.
Als we terug lopen naar de auto komen we deze fraaie Grote Parasolzwammen tegen.


Grote Parasolzwam

Op het moment dat we bij Uitgeest de snelweg opdraaien komt en bericht dat de eerder vanmorgen gemelde Vorkstaartmeeuw nog ter plaatse is tussen de havenhoofden van IJmuiden. Een kwartiertje later parkeren we de auto bij het kennermermeer en lopen we richting het zuiderhavenhoofd. Hier komen we Dick Groenendijk tegen die de vogel gevonden heeft en hij is zo vriendelijk om de vogel even voor Max en mij op te zoeken. 
We lopen nog even het havenhoofd op in de hoop dat de vogel nog wat dichterbij wil komen maar hij blijft foerageren rond het Noorderhavenhoofd, helaas. 


 Drieteenstrandloper | Sanderling (Calidris alba)
 Steenloper | Ruddy Turnstone (Arenaria interpres)
 Paarse Strandloper | Purple Sandpiper (Calidris maritima)

Veldleeuwerik | Eurasian Skylark (Alauda arvensis)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten