zondag 27 januari 2019

Spanje trip dag 5

Dag 5 zaterdag 12 januari

Op Observado.org hebben we gezien dat er een Steppekievit is gezien niet ver van Tarifa en we besluiten een poging te wagen voor deze soort. 
We rijden naar een gebied genaamd La Janda, zo'n 20 km boven Tarifa.
 We gaan de grote weg af en rijden een landweg op en komen in een gebied waar rijst geteeld word. 
In één van deze rijstakkers lopen wel 500 Ooievaars en zo'n 75 Lepelaars.
We zoeken de plek waar de Steppekievit gemeld is af maar kunnen deze helaas niet vinden. Gewone Kieviten zitten er genoeg net als enkele honderden Kleine Zilverreigers en een enkele Grote Zilverreiger. Midden in een rijstveld staat ook nog een eenzame Flamingo en enkele tientallen Lepelaars en Kraanvogels. Langs de oever van een sloot zien we een Purperkoet voorbij schieten.
Wat een geweldig gebied om te vogelen!
We spreken een Engelsman en die zegt precies te weten waar de Steppekievit zit, maar helaas kan hij het beestje ook niet vinden. We krijgen nog wat tips van hem en we vervolgen onze weg al slingerend om de diepe kuilen heen.
We rijden een heuvel op en passeren een boerderij en kijken hiervandaan uit over een vallei waar enkele Bruine Kiekendieven en ook één Blauwe Kiekendief aan het foerageren zijn net als enige tientallen Rotszwaluwen.
Als we beneden aan de weg zijn komen we op een driesprong, hier ligt een klein plasje waar wel 30 Purperkoeten op het slik lopen.
We gaan rechtsaf en hier zien we onze eerste Ralreiger, we rijden al vogelend verder maar als we dichterbij een stadje komen begint het al snel minder te worden met vogels en keren we om en rijden we terug naar de driesprong en rijden daar rechtdoor een brede zandweg op. Langs die weg staan enkele honderden Paperwhite Narcissen en als we die aan het fotograferen zijn vinden we nog een ander leuk bloemetje, Arisarum vulgare.


Paperwhite | Paper-white Doffodil (Narcissus papyraceus)

Arisarum vulgare

Het is dan inmiddels wat warmer geworden maar de wind is inmiddels flink aangetrokken en dat is niet erg goed voor grote roofvogels. We hadden hoop op zowel Schreeuwarend als een Bastaardarend die hier in het gebied overwinteren maar die laten zich niet zien helaas. Er zijn ook maar enkele Vale Gieren in de lucht.
Als we de zandweg weer terugrijden zien we aan de kant in een heel klein plasje weer een Ralreiger lopen. We stoppen de auto en kunnen enkele fraaie platen maken.



 Ralreiger | Squacco Heron (Ardeola ralloides)

We rijden weer terug richting de boerderij en dan zien we boven ons een roofvogel die er interessant genoeg uitziet om even te stoppen. Als we de kijker erop zetten blijkt het een Havikarend te zijn, top!
Het beest heeft zo te zien net geluncht want z'n krop zit vol.


Havikarend | Bonelli's Eagle (Aquila fasciata)

Na deze supergave waarneming rijden we weer terug richting Tarifa, ik zou nog bijna vergeten om de Visotter die we  het pad nog overzagen steken te vermelden, waar we nog even over zee willen gaan kijken en op strand kijken of daar soms nog Audouin's Meeuwen zitten.

Over zee is het niet veel, een paar Grote Sterns en wat Jan van Genten. Noël ziet nog wel twee Pijlen maar die kunnen Frank en ik jammer genoeg niet in beeld krijgen.
De Audouin's Meeuwen lukken, er zit een groepje van negen vogels te rusten in een lagune waar Frank ook nog een Reuzenstern vindt. We zien daar ook een paar Strandplevieren.
  Bij de Straat van Gibraltar wagen we nog een poging over zee en hier hebben we alle drie meer geluk met een aantal Vale Pijlstormvogels.


Het zuidelijkste puntje van Europa met aan de overkant Marroko

De zon gaat inmiddels weer onder en we kunnen weer terugkijken op een geslaagde dag
Zonsondergang Tarifa



Geen opmerkingen:

Een reactie posten