zondag 2 december 2018

Oostelijke Gele Kwikstaart??

Altijd een dilemma om af te reizen als er weer eens een afwijkende Gele Kwikstaart gevonden word.
Gisteren was het weer eens zover, gelukkig kwam het nogal laat door dat er een mogelijke Oostelijke Gele Kwik was gevonden bij Rhoon.
Het Gele Kwikken complex is op z'n zachts gezegd een lastige materie met alle ondersoorten die er zijn. En dan ook nog een westelijke en oostelijke soorten met allebei weer hun eigen ondersoorten.
snappen jullie het nog, nou ik ook niet altijd want vaak zijn ze zowel op uiterlijk als op roep niet eens uit elkaar te houden en moet er poep of veren worden verzameld voor de uiteindelijke determinatie.
Zie b.v. de discussie hier https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/11465#r1955445 en meer info hier https://www.researchgate.net/publication/304039378_Eastern_yellow_wagtails_in_Europe_identification_and_vocalisations
De poep is inmiddels verzameld en een veertje zou ook moeten gaan lukken vermoed ik zo.

Vanmorgen eerst maar de regen afgewacht en aan wat sociale verplichtingen voldaan.
Na het zien van de eerste foto besluit ik toch maar om te gaan, het is tenslotte niet al te ver weg en het feit dat zelfs een gewone Gele Kwikstaart in december al bijna nooit voorkomt is nog een extra reden om de vogel in kwestie te zien.
Bij aankomst in het gebied is het beest niet in beeld maar na een klein kwartiertje word de vogel weer gevonden in een met kruiden ingezaaide akkerrand, eerst diep verscholen maar iets later ook mooi vrij in het land.
 Oostelijke Gele Kwikstaart ? |  Eastern  Yellow Wagtail (Motacilla tschutschensis)

Nu maar afwachten of het verzamelde materiaal iets kan zeggen over de ware identiteit van deze vogel, word vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten