zaterdag 12 mei 2018

Plus 1?

Vrijdagmiddag, ik ben nog aan het werk, begint m'n telefoon wel heel erg vaak te piepen en trillen. Een snelle blik geeft prijs wat er aan de hand is, een Balkankwikstaart op Lentevreugd!
Geen echte soort maar een ondersoort van de Gele Kwikstaart afkomstig uit zoals de naam al zegt; de Balkan maar ook Turkije en de Kaukasus. Een mega zeldzame vogel die slechts eenmaal eerder in Nederland aanvaard is door het CDNA, en nog een handvol niet geaccepteerde gevallen waarbij het meestal om donker gekleurde gevallen van Noordse Kwikstaarten ging. 
Bij thuiskomst snel de verrekijker en fototas gepakt en gelijk door naar Lentevreugd. De vogel is zoals te verwachten nog aanwezig en laat zich leuk bekijken als hij langs de randen van een plasje foerageert in het gezelschap van een vrouwtje Engelse Kwikstaart en een drietal
 Witte Kwikstaarten.
Ondertussen vliegen er nog een Koekoek en een vrouwtje Bruine Kiekendief over het gebied.Balkankwikstaart | Black-headed Wagtail (Motacilla flava feldegg)

Is dit nu plus 1 op de Nederlandse lijst? Nou dat valt nog te bezien, nu word deze ondersoort in Nederland als soort gezien maar op de  IOC wereldlijst staat alleen de nominaat als soort en worden, Noordse, Engelse, Balkan, Italiaanse enz. enz. als ondersoort bestempeld.
De kans dat Dutchbirding binnenkort de IOC lijst gaat gebruiken is erg groot dus het "plezier" van plus 1 op de Nederlandse lijst zal wrs. van korte duur zijn.
Maar ach wat maakt dat uit, aangezien ik nog ongeveer 9900 andere soorten op de wereld niet gezien heb kan ik daar goed mee leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten