dinsdag 26 december 2017

Zwartbuikwaterspreeuw

De Zwartbuikwaterspreeuw in de Amsterdamse Waterleiding Duinen lijkt eindelijk zijn favoriete plekje gevonden te hebben. Na drie keer heb ik eindelijk het beestje op de foto kunnen krijgen.
De vogel heeft zo'n in beetje het halve gebied gezeten en telkens als ik als ik tijd had was hij niet te vinden. Vandaag was hij gelukkig honkvast bij de verdeelvijver in het Naaldenbos.










Zwartbuikwaterspreeuw | White-throated Dipper (Cinclus cinclus cinclus)

Het lijkt een goed jaar te zijn voor de soort want er zitten er op dit moment vier in ons land naast deze vogel ook een bij Nijmegen, een op Texel  en een in Papendrecht. De laatste zou voor mij een nieuwe soort voor Zuid Holland zijn maar ik wacht rustig af tot er eens een dichter in de buurt van Oegstgeest gevonden word.

Gisteren vond ik in de wijk bij ons een leuke groep Grote Barmsijzen met een enkele gewone Sijs ertussen. De groep was druk aan het foerageren in de Elzenproppen. Vanmorgen met beter licht wat plaatjes gemaakt.




Grote Bramsijs | Common Redpoll (Carduelis flammea)

Sijs | Eurasians Siskin (Carduelis spinus)

zondag 17 december 2017

Weer een Kuifduiker op de Klinkenbergerplas

Vanmorgen weer eens een Kuifduiker gevonden op de Klinkenbergerplas. Onderweg naar de Koereiger die gisteren gevonden is in Warmond fiets ik langs de de Klink en scan ik de eenden even snel want je weet maar nooit. Nog een snelle blik voor ik afsla naar Warmond levert een mooie Kuifduiker op. Helaas ben ik de vogel al snel kwijt dus een foto zit er op dat moment niet in.
Dus maar door naar Warmond waar de Koereiger snel gevonden is, daarna fiets ik nog even naar het eiland Koudenhoorn waar op het Joppe een Roodkeelduiker al een paar dagen rond zwemt maar deze kunnen we helaas vanaf deze kant van de plas niet traceren.
Bij de Klink kan ik 's middags nog wat plaatjes maken van de Kuifduiker.





Kuifduiker | Slavonian Grebe (Podiceps auritus)

Op 6 febr. j.l. schreef ik het onderstaande op dit blog en vandaag vind ik mijn derde Kuifduiker op de plas.

De Kuifduiker is de laatste jaren steeds vaker in de winter op de plas te vinden, de eerste op waarneming.nl geregistreerde waarneming is uit 2006, twee vogels. Daarna de twee vogels in 2011, die ik er zelf vond,  en dan volgen 2015, 16 en 17 op rij.  Het lijkt er dus op dat het een jaarlijkse wintergast word.


zondag 26 november 2017

Grote Kruisbekken

Al enige tijd zit er een groepje Grote Kruisbekken bij het Vogelmeer in de Kennermerduinen, de laatste keer dat ik de soort zag is alweer een jaar of tien terug.
Vanmorgen geeft buienradar aan dat het droog blijft en besluit ik om ook maar eens een poging te wagen om ze te gaan zien. 
 Rond een uur of half tien heb ik al een groepje van vijf vogels in beeld als ze roepend aankomen vliegen vanuit de dennen. Doordat ze zo vocaal zijn zijn ze makkelijk te volgen en ook goed te zien!












Grote Kruisbek | Parrot Crossbill (Loxia pytyopsittacus)

Uiteindelijk blijkt het om een groepje van zo'n tien vogels te gaan maar er zit af en toe ook wel eens een gewone Kruisbek tussen dus wat lastig in te schatten hoeveel het er nu echt zijn.

Kruisbek | Common Crossbill (Loxia curvirostra)

zaterdag 18 november 2017

Woestijntapuit in de herrie

Na vanmorgen even kort, tegen beter weten in want er stond een nogal stevige wind, naar een Siberische Boompieper bij Noordwijk te hebben gezocht ben ik met Pieter Doorn naar een Pallas Boszanger gaan kijken in De Ganzenhoek bij Wassenaar. Dit beestje werkte beter mee en liet zich aardig bekijken toen hij in een Eik aan het foerageren was. Plaatjes zaten er niet in want we hebben er niet veel tijd ingestoken want er was inmiddels ook een melding van een Woestijntapuit bij Schiphol. Pieter vraagt of ik zin heb om mee te gaan en ach waarom niet Tapuiten gaan immers nooit vervelen.
 Ondanks de harde wind en het vele lawaai van opstijgende vliegtuigen konden we de vogel goed bekijken en ook plaatjes maken lukte met enig geduld ook nog redelijk goed.





Woestijntapuit | Desert Wheatear (Oenanthe deserti)

Dit is voor mij de zevende Woestijntapuit in Nederland sinds ik met twitchen begonnen ben
mijn eerste zag ik op 23 september 2005 op het strand bij de zuidpier van IJmuiden.

zondag 22 oktober 2017

Vale Lijster op Vlieland

Het Jaar is nog niet om maar als er niets gekker komt dan is dit toch wel de vondst van het jaar als het om zeldzame vogels in Nederland gaat. 
Vrijdag 20 oktober werd er op het waddeneiland Vlieland een VALE LIJSTER (Turdus obscurus) gevonden en gelukkig voor heel veel vogelaars bleef de vogel er tot de volgende dag.




Vale Lijster | Eyebrowed Thrush (Turdus obscurus)

De Lijster foerageerde in de achtertuinen van het dorp en liet zich in tegenstelling tot wat zijn latijnse soortnaam, die de betekenis heeft van "in het verborgen levend", doet vermoeden met regelmaat goed bekijken. 
Het was weer een ouderwets gezellige twitch, waarvan ook de eilandbewoners maar zeker de vogelaars met volle teugen van genoten hebben.
Graag wil ik de Vlielanders bedanken voor hun gastvrijheid en gezelligheid!

woensdag 17 mei 2017

Steltkluten in Veerpolder

Vandaag streken er drie Steltkluten neer in de Veerpolder in Warmond. Het is pas de tweede keer dat deze soort hier te zien is. Vorig jaar was de eerste keer dat er een zat en nu dus drie.
Na het eten ben ik er maar even heen gefietst want het is toch een leuke soort om te zien, al zijn ze de laatste jaren niet echt zeldzaam meer en is het hier en daar al een broedvogel.
Lang kan ik er echter niet van genieten want om kwart over zeven kiezen ze het luchtruim en verdwijnen hoog in zuid oostelijke richting.




Steltkluut | Black-winged Stilt (Himantopus himantopus)

dinsdag 16 mei 2017

Grote Gele Kwikstaart

Afgelopen zaterdagmorgen kwam ik tot m'n verrassing een territoriale Grote Gele Kwikstaart tegen in een perceel tulpen in het Langeveld in Noordwijk.
De vogel zong en riep volop en was zo nu en dan verwikkeld in een knokpartij met verschillende mannetjes Gele Kwikstaart.
Helaas was de vogel de volgende dag niet meer te vinden, we wilden er namelijk geluidsopname van maken omdat er ook al een week of zes op een andere plek in bollenstreek een andere Grote Gele zit die hetzelfde gedrag vertoond en het best bijzonder is dat er een tweede opduikt die hetzelfde doet.
Op basis van de foto's zijn het zeker twee verschillende vogels wat natuurlijk eigenlijk wel te verwachten was gezien de afstand tussen de twee gevallen.

 Grote Gele Kwikstaart | Grey Wagtail (Motacilla cinerea)   Zwetterpolder

Grote Gele Kwikstaart | Grey Wagtail (Motacilla cinerea)  Polder het Langeveld

Engelse kwikstaart | Yellow-crowned Wagtail (Motacilla flava flavissima)

Gele kwikstaart | Yellow Wagtail (motacilla flava)

maandag 17 april 2017

Pasen 2017

Zondagmorgen Pasen 2017, koud af en toe een bui maar ook zonnige periodes en een krachtige westenwind zo luid zo ongeveer het weerbericht en dat klopt deze dagen heel aardig.
In de Elsgeesterpolder zie ik mijn eerste Tapuiten van dit voorjaar, maar ook Visdiefjes en Huiszwaluw had ik nog niet waargenomen. Een koppel Patrijzen zit op de gebruikelijke plek en overal is het geluid van baltsende Veldleeuweriken te horen. Een Grutto is zo vriendelijk om even op een weidepaal te gaan staan, iets wat ze meestal alleen doen als ze jongen hebben. Hopelijk zal deze succesvol broeden, maar de wens is hier de vader van de gedachte...



Grutto | Black-tailed Godwit (Limosa limosa)
Huiszwaluw | House Martin (Delichon urbicum)

Tweede Paasdag, op de buien na is het weer van hetzelfde. Je hoopt altijd een mooiere en/of betere foto van een soort te maken en dus probeer ik het vanmorgen nog maar eens bij de Iberische Tjiftjaf in Noordwijk. De vogel werkt heel aardig mee en ik ben niet ontevreden met het resultaat.








Iberische Tjiftjaf | Iberian Chiffchaff (Phylloscopus ibericus)

Veel beter als dit zullen ze niet meer worden vandaag, en aangezien er nog een Grote Burgemeester in  de Katwijkse binnenwatering zit laat ik de Tjif de Tjif en sta ik een kwartiertje later in Katwijk naar een  2de kalenderjaar Grote Burgemeester te kijken die suf ligt te pitten op de basaltkeien.
Maar dat slapen duurt niet lang en hij gaat even staan om wat te poetsen om zich vervolgens weer te rusten te leggen.


 Grote Burgemeester | Glaucous Gull (Larus hyperboreus) 2de kj.