zondag 18 december 2016

Op zoek naar de IJsduiker

Vanmorgen wil ik net op de fiets stappen om wat te gaan vogelen in de omgeving als ik een appje krijg van Fred Klootwijk met de vraag of ik in de gelegenheid ben om met de boot naar de IJsduiker op de Kagerplassen te gaan zoeken, nou dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd.
Om elf uur is Jan Wierda (die 's morgens al vanaf Kaageiland gezocht heeft) ook bij de jachthaven in Warmond gearriveerd en vertrekken we het water op. De vogel is gisteren vlak bij de jachthaven gemeld dus dat moet een makkie worden denken we, maar helaas, op de plek waar de vogel gisteren was gemeld vinden we niets en dus varen we door en zoeken al het water rond Kaageiland af maar geen spoor van een IJsduiker, wel zien we een groepje van vijf Brilduikers. We besluiten naar 't Joppe te varen waar de vogel op 5 december werd gevonden. We varen daar langs de noordoever want daar is hij het meest gezien en weer vinden we niets en dus zetten we koers richting de thuishaven want erg dik in de benzine zitten we ook niet. 
Als Fred met de haven in zicht even waarneming checkt ziet hij dat de vogel een kwartier geleden gemeld is op 't Joppe vanaf de Tengnagel en dus besluiten we maar terug te gaan. Weer op Het Joppe aangekomen kunnen we de vogel weer niet vinden en dus besluiten we om de boot aan de kant te leggen en met de telescoop de boel maar af te gaan zoeken, helaas ook zonder succes. 
Maar net op het moment dat Fred de boot weer los wil gooien kijkt Jan nog een keer door de scoop en roept dan, ik heb hem! De vogel zwemt helemaal tegen Warmond aan en is nauwelijks te zien van waar wij staan. Met de boot is echter niet zo ver en kunnen we even later genieten van dit prachtige slagschip. 

IJsduiker | Great Northern Loon (Gavia immer)

IJsduiker | Great Northern Loon (Gavia immer)      Foto Fred Klootwijk

En zo werd wat we dachten dat het een makkie zou zijn een vaartochtje van vier uur... 😅


En zelfs op een boot ben je niet veilig voor je vrienden en worden je actie's nog vastgelegd 

 IJsduiker | Great Northern Loon (Gavia immer) Foto Hans van Bostelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten