zaterdag 24 januari 2015

Mooie zonnige winterdag

Na dat de winterse ongemakken vanmorgen waren verdwenen ben ik vanmorgen met Max van Waasdijk maar weer eens een keer het land in geweest voor een onvervalste twitchdag.
Ons eerste target was de Kleine Trap die gisteren gevonden werd in de Polder Arkemheen bij Nijkerk.
Stoomgemaal Arkemheen, Nijkerk
Na een snelle rit over goed begaanbare wegen pakken we bij Bunschoten uit de auto alvast even een vliegende Velduil mee alvorens bij de Kleine Trap te arriveren. De vogel zat wel wat ver maar liet zich nog aardig bekijken door de scoop.

  Kleine Trap | Little Bustard (Tetrax tetrax)

Na een poosje doorgebracht te hebben in de Polder Arkemheen zetten we koers naar de kop van Noord Holland voor een andere bijzondere dwaalgast, de tweede twitchbare Amerikaanse Oeverloper voor Nederland. De eerst twtichbare zat in 2011 bij Rilland en die heb ik alleen op grote afstand gezien en deze laat zich van dichterbij bekijken. 
Een klein uurtje later komen we aan in Medemblik, de vogel is al snel gevonden maar hij zit op een eilandje wat verder het IJsselmeer in en dus moeten we wachten tot hij een keer zin heeft om naar de oever te vliegen. Maar het weer is prachtig, zonnig en niet al te veel wind en dus het is geen straf om te wachten en ook het gezelschap waar we mee wachten is prettig! 
Het wachten word beloond en de vogel gaat even op korte afstand van ons foerageren en dan zijn ook de eerste "spotjes" op de achterflank goed te zien van deze eerste jaars vogel.


Amerikaanse Oeverloper | Spotted Sandpiper (Actitis macularius)
De vogel vliegt geregeld heen en weer tussen de diverse eilandjes en is vaak in het gezelschap van een Tureluur.
 Amerikaanse Oeverloper | Spotted Sandpiper (Actitis macularius) en Tureluur | Common Redshank (Tringa Totanus)
Tureluur | Common Redshank (Tringa Totanus)
Het blijft een beetje een kat en muis spelletje met de vogel maar soms komt hij dan ineens weer redelijk dichtbij en kan je weer aardige plaatjes maken.

Amerikaanse Oeverloper | Spotted Sandpiper (Actitis macularius)
Na een uurtje of twee hebben we het wel gezien en lopen we terug naar de auto en pikken we ook nog even een mannetje IJseend mee. 
Onderweg naar huis kunnen we de Flamingo's niet nog een keer links laten liggen en dus schieten we even voor Amsterdam de snelweg af en rijden we via het mooie Durgerdam naar de Kinselbaai waar zich een vijftal Flamingo's bevind.


Flamingo | Greater Flamingo (Phoenicopterus roseus)
Het is dan inmiddels rond de klok van half vijf en dus is het mooi geweest voor vandaag, we hebben een geweldige dag gehad zonder last van weer of verkeer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten