zondag 23 oktober 2011

Klappertje

Piepjes zaterdag of zondag laat in de middag of vroeg in de avond zijn vaak de meest stressvolle, meestal zijn het leuke of retezeldzame vogels. Zoals bijvoorbeeld de Dwerguil van Valkenswaard een paar jaar terug die zondagmiddag laat werd doorgegeven. En nu gisteravond om 19:00 uur, Kleine Klapekster, word nu gezien. Gelijk vraag je je af zal de vogel er morgen nog zitten en wat doe ik, gelijk gaan rijden en met het eerste licht daar zijn of de piep afwachten? Gisteravond besluit ik om dat laatste te doen, eerst naar de Puinhoop en dan de piep maar afwachten want het zijn tenslotte nachttrekkers die Klauwieren. Het oorspronkelijke plan was om na de ochtendtelling samen met Menno van Duijn een bezoek aan de Blauwstaart bij Castricum te brengen maar aangezien Kleine Klapekster nog een nieuwe soort voor me is in Nederland krijgt die vanzelfsprekend voorrang!
Rond kwart voor acht loop ik de Puinhoop op waar Noel, Bas en Luuk al staan te praten in afwachting van het eerste licht. Een voor een stroomt de Puinhoop vol met mensen en tegen dat het licht word vliegen de eerst zichtbare groepen Spreeuwen en Koperwieken voorbij. Om tien over acht word de Kleine Klapekster gemeld en een kleine tien minuten later zitten we, Sam Gobin, Max van Waasdijk en ik, in de auto richting Biggekerke. Als we hier om tien uur arriveren zien we vanuit de auto de vogel al op een van de paaltjes zitten.
De vogel is druk aan het proberen om voedsel te vangen en is hier zo nu en dan ook succesvol in zoals  blijkt uit de foto's hieronder waar hij/zij een vette hommel in de bek heeft en die naar binnenwerkt.




Kleine Klapekster | Lesser Grey Shrike (Lanius minor)

Erg druk met vogelaars is het niet op het moment dat wij aankomen, we staan er met een man of zeven en de vogel komt mooi dichtbij en is goed te bekijken en fotograferen. Naarmate we er langer staan neemt ook de drukte langzaam toe en de vogel lijkt wat meer afstand te nemen door steeds verder achterin het veld te gaan foerageren.


Kleine Klapekster | Lesser Grey Shrike (Lanius minor)

Na een kleine drie kwartier bij de vogel te hebben gestaan vinden we het wel welletjes en besluiten we nog even een kijkje te gaan bij een Amerikaanse Smient die even verderop zit. Deze laat zich helaas niet aan ons zien en dus rijden we even na twaalf uur weer richting Katwijk. Alle drie een soortje erbij maar jammer genoeg mist Max de Smient wat voor hem ook nog een nieuwe zou zijn. Op de terugweg pikken we bij Wassenaar vanuit de auto nog een Ruigpootbuizerd op. Op de Puinhoop hebben we niets gemist vanmorgen gelukkig dus in alle opzichten was het een geslaagde twitch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten