Er is binnen het vogelaars wereldje niets leuker, en voor sommigen belangrijker, dan het bijhouden van lijstjes. Je hebt natuurlijk een wereldlijst met al je lifers (soorten die nieuw zijn voor je), een Nederlandse lijst, provincielijst, tuinlijst, huislijst en zo kan je nog wel even doorgaan tot b.v. autolijst aan toe.
Maar er bestaat ook zoiets als een eeuwige maandlijst, hier hou je bij van elke soort in welke maand van het jaar je hem gezien hebt en het doel is zoveel mogelijk soorten in zoveel mogelijk maanden te zien.. Er zijn mensen die hier heel fanatiek in zijn en elke maand het land afreizen om een of enkele soorten aan die lijst toe te voegen. Ik hou ook zo'n lijst bij maar ben niet zo fanatiek dat ik deze maand b.v. weer naar Zuid Vlaanderen ben afgereisd om de Zanggors voor de maand maart te noteren.
Maar als het enigszins in de buurt is en het zijn leuke soorten dan wil ik nog weleens speciaal voor de maandlijst er op uit gaan. maar het leukste is toch nog altijd om zelf tegen een nieuwe maandsoort aan te lopen.
Zaterdag middag ben ik nog maar even naar de Leidse Merenwijk gefietst voor de Pallas Boszanger want die ontbrak nog in maart. Deze keer was hij gauw gevonden en zat zelfs een paar keer leuk te roepen. fotograferen viel dit keer niet mee en dus enkel een bewijsplaatje
Pallas Boszanger | Pallas's Leaf Warbler (Phylloscopus proregulus)
Zondag is het alweer een mooie zonnige dag, al valt de hoeveelheid wind wat tegen, en dus besluit ik nu om maar eens naar Zoetermeer te rijden waar al een paar maanden een adulte Rosse Franjepoot in de Nieuwe Driemanspolder zit. Deze vogel had ik tot nu toe kunnen negeren maar omdat deze ook nog nieuw is voor maart moest het er toch maar van komen. Het beestje zit ver weg op de plas en is vanaf die afstand niet op de foto te krijgen en dus ga ik maar even verder zoeken in het gebied naar ook daar gemelde mannetje IJseend. Met dank aan een tweetal vogelaars waar ik even door hun scoop mag kijken zie ik ook die, nog verder weg, een waarneming van niks maar toch.
Een grotere uitdaging is het vinden van de Grauwe Gors die daar onregelmatig gezien word. Ik vind een groepje Graspiepers en wat Rietgorzen maar dan trap ik een forse Gors op van de grond die even verder waar land. Gelukkig krijg ik hem kort in de kijker en jawel hoor het is hem. De vogel vliegt weer op en verdwijnt een honderd tal meters verder weer in het riet. Nog een keer weet ik de vogel weer te lokaliseren maar het beest vliegt bij de minste benadering op dus ik laat het er maar bij. Erg blij met deze waarneming want het is nog een nieuwe soort voor de provincielijst 😄.
Een andere potentiële nieuwe maandsoort is een Koereiger. Nou zitten er al een tijdje twee bij Stompwijk dus dat zou een inkoppertje moeten zijn op de terugweg naar huis. En inderdaad dat is het, met z'n tweeën lopen ze druk te foerageren in een weiland waar gek genoeg geen vee in staat.
Koereiger | Western Cattle Egret (Bubulcus ibis)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten