zondag 29 juli 2012

Kortbekzeekoet

Een heuse Kortbekzeekoet (Uria lomvia) (Brunnich's Guillemot) word op zaterdagmiddag 28 juli gevonden bij de haven van Lauwersoog. Een echte knaller, maar toch besluit ik om niet met het eerste licht daar te zijn. De wekker staat zoals gewoonlijk gewoon om kwart voor zes maar ik blijf nog lekker even liggen. Als er een what's appje komt van Rene van Rossum dat er zeker twee en mogelijk drie Waterrietzangers op Lentevreugd aanwezig zijn spring ik pas uit bed. Er is tot dan toe nog geen nieuws uit het noorden van het land. Net beneden gekomen komt de piep, de Kortbekzeekoet word gezien. Snel even de spullen bij elkaar gegrist en gebeld met Sam Gobin die helaas niet mee kon, maar Ab Steenvoorden ging graag mee en zo sta ik om kwart over zeven in Noordwijk en vertrekken we naar Groningen. Om kwart over negen krijgen we bericht dat de vogel op de kant zit! Niet te geloven toch zoiets. Een kleine tien minuten later staan we naar de vogel te kijken die tegen de zeedijk aanligt.


 Kortbekzeekoet (Uria lomvia) \ (Brunnich's Guillemot)

De Kortbekzeekoet was tot vandaag een echte blokker (een soort door weinig mensen gezien), slechts negen vogelaars hebben de soort op hun Nederlandse lijst staan en dus een zeer goede soort om te zien!
Nu heeft bijna iedereen de gelegenheid om de soort bij te schrijven op zijn of haar lijst. Het is daarom lekker maar gezellig druk op de dijk.

Slechts een heel klein gedeelte van het publiek

De vogel staat op een goed moment op en gaat na een poosje op en laat zich van alle kanten bewonderen.



Kortbekzeekoet (Uria lomvia) \ (Brunnich's Guillemot)

Helaas zit er hier er daar wel wat olie op de vogel, wat goed te zien is aan de rechterkant van zijn/haar nek. Er word dus flink gepoetst door het beest.

Kortbekzeekoet (Uria lomvia) \ (Brunnich's Guillemot)

Na enige tijd vindt de vogel het wel welletjes op de kant en besluit weer het ruime sop te kiezen.



Kortbekzeekoet (Uria lomvia) \ (Brunnich's Guillemot)

 
De toegestroomde vogelaars zelf sta ik rechts, die grijze -:). Foto Jan van der Laan

De vogel zwemt rustig de waddenzee weer op en duikt af en toe naar voedsel, wij nemen afscheid en we besluiten om nog een paar soorten op de terugweg mee te nemen. Ab was nog niet bij de Witwangsterns geweest en dus brengen we daar even een bezoekje aan. Leuk zijn de diverse juveniele vogels die we zien rondvliegen. Apart was wel dat we ook nog vogels met nestmateriaal in de weer zagen. Helaas valt er een meer dan stevige regenbui als we bij de Steppekiekendief aankomen. We besluiten die niet afwachten en rijden maar door naar de volgende en laatste soort die nog op het programma stond.  Bijeneters in Nederland zijn altijd leuk, niet ieder jaar zie je ze, nu hebben we echter  de kans om er twee te zien en dat laten we natuurlijk niet lopen. Als we op de plek aankomen moeten we even geduld hebben maar na enige tijd zie ik er een zitten in de top van een dode boom. Niet veel later zien we ook het tweede exemplaar. De vogels zitten redelijk ver maar zijn in de scoop erg mooi te zien. Diverse voedselvluchten zien we en daar tussendoor zitten de vogels nu en dan in de boom of op de afrastering rond het land.

Een super dag met drie gave soorten, de eerste niet verwacht maar toch gekomen. 

Het was genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten