zondag 3 januari, aan het eind van de middag, word er een Kortbekzeekoet gevonden op het Veerse Meer.
Achteraf is de vogel daar al een week eerder gefotografeerd maar niet op naam gebracht en weggeschreven als een afwijkende Zeekoet.
Nu zijn er in Nederland nog niet zoveel Kortbekzeekoeten gezien dus het is niet zo vreemd dat dat kwartje niet gelijk gevallen is. Dit is pas het vierde geval dat levend word gezien en de andere gevallen waren allemaal vondsten van dode exemplaren.
De vogel is in de rui dus de "noodzaak" om snel er heen te gaan is er niet en dus word het zaterdag dat ik in de auto stap voor deze toch wel bijzondere vogel in Nederland. Ik gok erop dat na de middag het licht beter zal zijn en dat blijkt goed uit te pakken. Bij aankomst zit de vogel ook nog eens vrij dicht onder de kant dus dat zijn twee vliegen in een klap.
Kortbekzeekoet | BrĂ¼nnich's Guillemot (Uria lomvia)
Grappig om te zien is dat je precies kan zien aan het gedrag van de vogel wanneer hij gaat duiken.
Je ziet de vogel dan de snavel openen en naar lucht happen en vervolgens onder water verdwijnen.
Kortbekzeekoet | BrĂ¼nnich's Guillemot (Uria lomvia)
Als de de Koet steeds verder van de kant gaat is het tijd om verder te gaan. Niet ver van hier overwintert een Gele Kwikstaart! Deze hoort in deze tijd van het jaar ergens in Afrika te zitten of op z'n minst diep in het zuiden van Spanje.
Als ik op de plek kom staan er reeds een aantal vogelaars en dus is het een kwestie van aanschuiven.
Gele Kwikstaart | Yellow Wagtail (Motacilla flava)
Na nog even tevergeefs naar een Rouwkwikstaart, die op dezelfde akker zou zitten, gezocht te hebben word het tijd om richting huis te gaan maar eerst maak ik nog even een tussenstop bij de Prunjepolder, Kleine Zilverreiger, Nonnetje, Lepelaar en nog wat ander spul.
De volgende stop is de Brouwersdam, Brilduiker, Paarse Strandloper, Steenloper en ook vier IJseenden.
IJseend | Long-tailed Duck (Clangula hyemalis)